"Очекујемо видљиви напредак права румунске мањине"

Министар спољних послова Румуније Теодор Мелешкану изјавио је да Букурешт "у вези са осетљивим питањима" по Румунију у које је убројио "права особа која припадају румунској мањини широм Србије... очекује видљиви напредак" и навео да "цени улогу коју Србија игра када је у питању стабилност региона".

У интервјуу за Танјуг и портал Јуропијен вестерн Балканс Мелешкану је, на констатацију да је Румунија прошле године, током дебата уочи отварања Поглавља 23 у преговорима Србије с ЕУ, изразила забринутост у вези са ситуацијом у којој се налази румунска мањина у Србији, навео да "Румунија снажно подржава приступање Србије ЕУ".

"Прошле године Румунија је подржала отварање најтежих и најсложенијих поглавља - Поглавља 23 посвећеног Правди и основним правима и Поглавља 24 посвећеног Слободи и безбедности - који су од кључне важности за целокупну динамику за процес приступања Србије ЕУ. Процес примене Акционог плана за Поглавље 23 Посвећеног акционог плана за националне мањине је веома важан", рекао је Мелешкану.

Румунски шеф дипломатије је навео да ће његова земља "наставити да пажљиво прати пуну примену ова два документа".

"У вези са осетљивим питањима по нашу земљу - правима особа које припадају румунској мањини широм Србије на образовање и масовне медија на матерњем језику, коришћење мањинских језика - у овом случају румунског - у администрацији, у складу са српским правосуђем и европским стандардима на овом пољу и приступу верској служби на матерњем језику - ми очекујемо видљиви напредак", казао је он.

Мелешкану је додао да Румунија "изражава пуну посвећеност обнови билатералних преговора у оквиру Заједничког комитета националних мањина".

Упитан шта би била агенда трилатералног састанка Србије, Румуније и Бугарске који је сам предложио, Мелешкану је навео да Румунија "промовише регионалну безбедност и регионални економски развој, укључујући међусобну повезаност, као теме од заједн ичког интереса које би се нашле у агенди".

"Ми ћемо се такође фокусирати на ситуацију у региону, његову безбедност и стабилност, као и на могућности спровођења динамичне сарадње са циљем развоја и примене тих пројеката који би Европска комисија одабрала као пројекте од заједничког интереса (ПЦИ - projects of common interest)", рекао је румунски шеф дипломатије.

На констатацију да је председник Србије Александар Вучић, док је био премијер, у више наврата поновио да очекује да Румунија буде "најбољи српски адвокат у Бриселу" и питање да ли Србија може да очекује и од ове румунске владе подршку на путу ка ЕУ као што је то био случај са претходном, Мелешкану је рекао да је "Румунија доследно посвећена блиској сарадњи са Србијом и активно подржава процес приступања Србије ЕУ, како на политичком тако и на техничком нивоу".

"Румунија је спремна да обезбеди Србији било какву помоћ која би јој била потребна на овом тешком путу... Ми ценимо улогу коју Србија игра када је у питању стабилност региона и њен позитивни допринос сарадњи и помирењу. И Румунији и Србији је у интересу безбедан, стабилан и просперитетан регион Балкана и ми смо директно заинтересовани за наставак сарадње на овом путу. Ми Србију, нашег суседа и блиског пријатеља, видимо као део европске будућности", казао је румунски министар спољних послова.

Мелешкану је додао да "присуство румунских и српских заједница у две земље има повезујућу улогу, која јасно доприноси интензивирању сарадње између две земље".

На питање да ли ће румунска влада остати при ставу да Косово није независна земља, Мелешкану је навео да је Румунија "од почетка процеса 'стандарда и статуса' наглашавала да трајно решење у овом случају мора да буде засновано на одредбама међународног закона".

"То значи да ће се или заинтересоване стране договорити о будућем статусу покрајине или ће бити резолуције Савета безбедности УН која ће на крају заменити резолуцију 1244, чиме би ступиле на снагу нове одредбе статуса. Ниједан од тих услова још није испуњен", рекао је Мелешкану.

Он је "почетак дијалога Београд-Приштина и његову еволуцију која је уследила" назвао "једним од најважнијих еволуционих процеса од самопроглашене независности".

"Овај процес - дијалог - има значајне резултате, договоре и споразуме које треба да примене обе стране. То ће водити напретку ка ЕУ сваке од заинтересованих страна, што је циљ којем ЕУ приступа на статусно неутрални начин, с обзиром на непромењену чињеницу да пет земаља чланица ЕУ не признаје Косово", навео је Мелешкану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи