Одаловић: Раширити унутрашњи дијалог о КиМ

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић поздравио је позив председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, истакавши да је добро разговарати о тој теми са што више актера на јавној сцени, и то слободно, без икаквих предрасуда и притисака.

"Добро је да је покренута оваква иницијатива, добро је да се храбро говори о овој теми на овакав начин и верујем да ће из свега овога Србија изаћи јача, са конкретним предлозима и решењима", рекао је Одаловић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Одаловић је изразио наду да ће многа тешка питања која Србију исцрпљују и дугорочно оптерећују бити прво на унутрашњем плану разрешена, а онда, када се створе услови са друге стране да дијалог почне, да ће и они који ће бити веома важни, а то су међународни фактори, бити део целог овог процеса.

Оценио је и да се међународни фактори у овом тренутку не баве на квалитетан начин овим проблемом, јер су, како је навео, вероватно друге приоритете ставили у први план.

Указавши да би што више појединаца и институција требало да се укључи у унутрашњи дијалог о Косову, "а не да забијају главу у песак", истакао је да је добро чути и глас САНУ, и СПЦ и других јавних, културних, али и привредних институција, али и да треба створити амбијент у којем ће се дијалог водити без икаквих предрасуда и притисака.

"Важно је да се тај унутрашњи дијалог рашири, да се води са што више актера, да сви што је могуће више дају слободних и предлога и иницијатива и сугестија, и да се из тога у једном тренутку дефинише форма, направи стратегија и да државни врх има један усаглашени унутрашњи дијалог и конкретна решења", рекао је Одаловић.

Са тим би, наводи Одаловић, Београд могао да изађе и према Приштини коју, каже, морамо доживети као партнера у том дијалогу, али и према међународној заједници, јер је очигледно да су интереси великих сила кроз историју, али и деведесетих година, били одлучујући за све оно што се десило.

"Независност Косова је подржана од великог броја земаља, и то оних које су учествовале у НАТО кампањи, и управо из тог разлога морамо да разговарамо и са њима, јер нама неће полазна платформа сигурно бити једнострано проглашена независност", рекао је Одаловић.

Примећује и да се и код једног броја албанских интелектуалаца ове теме с времена на време отварају, и оцењује да од рада Специјалног тужилаштва за злочине почињене на КиМ и евентуалног подизања оптужница зависи квалитет дијалога.

"Ако дијалог буду водили људи који су, по нашем општем убеђењу и доказима, починили бројне злочине и одговорни су за све оно што се тамо десило, квалитет тог дијалога ће бити веома низак јер не можемо пристати на то да се легализује постојеће стање које је створено невиђеним насиљем, отимачином, злочинима", нагласио је Одаловић.

Он је подсетио да се још 1.663 особе воде као нестале у тог сукобу, а више од 11.000 људи је смртно страдало, истакавши да то не сме проћи без одговора косовског друштва, при чему људи који су те злочине чинили морају бити склоњени са политичке сцене да би дијалог био квалитетан.

Како закључује, Азем Власи је неко ко има значајну улогу у јавном животу и ко би могао да покрене ту врсту дијалога у косовском друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи