Брнабићева са америчким потпредседником Пенсом у Подгорици

Председница Владе Ана Брнабић учествоваће у среду, 2. августа, у Подгорици на састанку Америчко-јадранске повеље где ће имати билатерални сусрет са потпредседником САД Мајком Пенсом.

Учешће премијерке Србије на радном делу биће прилика да се размотре питања од заједничког интереса и да се размени мишљење о томе како даље унапредити регионалну, европску и глобалну стабилност.

Брнабићева ће истаћи и доследну приврженост Србије очувању регионалног мира и стабилности, као и да се сва отворена питања са суседима решавају кроз дијалог и тражење компромисних решења.

Одржива стабилност, помирење, спровођење реформских процеса и јачање међусобне повезаности кључни су предуслови за економски опоравак и развој и достизање европских стандарда, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

У раду Самита ће, на позив црногорског премијера Душка Марковића и председника македонске Владе, која тренутно председава Повељом, Зорана Заева, поред Брнабићеве, учествовати и премијери Хрватске Андреј Пленковић и Албаније Еди Рама, председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и косовски председник Хашим Тачи, саопштила је прес-служба црногорске владе.

Америчко-јадранска повеља, односно Повеља о партнерству између САД и Албаније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе (А5), је програм сарадње установљен 2. маја 2003. године.

Њен основни циљ је јачање регионалне безбедности и сигурности, уз подршку САД државама региона које настоје да испуне стандарде за пријем у НАТО.

Србија у оквиру Америчко-јадранске повеље има статус посматрача од децемба 2008. године и није њена чланица због своје политике војне неутралности.

Повеља садржи 36 тачака у којима се прецизирају начела партнерства, као и општи оквири демократских реформи, заштите људских права, регионалне безбедности и нових америчко-јадранских односа, а ове године њоме председава Македонија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи