Од посланичких казни прошлог месеца готово 300 хиљада динара

Увреде, псовке, чак и физички обрачуни - хоће ли се таквој парламентарној странци коначно стати на пут? То је задатак новоформиране Радне групе, која би требало да заврши израду Кодекса понашања посланика. Осим прописа, предвиђао би и оштрије казне за посланике - које се сада крећу од 10 до 50 одсто од плате. Новац од ружних речи одлази у хуманитарне сврхе.

Гласни описи премијерке и процена дужине министаркине хаљине, два опозициона посланика коштало је укупно 20 хиљада динара, за колико је пунији и скупштински Фонд солидарности. У јуну је у њему било 290 хиљада динара.

"Мој предлог је да по половину износа усмеримо као помоћ народним кухињама на КиМ и у буџетски фонд за лечење стања које се не могу успешно лечити Србији", каже  Александар Мартиновић, председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања. 

Новац од казни слива се у Фонд од 2009. године, када је основан. Ка покрајинским народним кухињама усмерен је неколико пута.

"Од тих уплаћених средстава много су помогнути рад народних кухиња у куповини намирница, као и у средствима за плаћање електричне енергије и куповину дрва за пекаре и шпорете на којима се храна припрема", каже Светлана Стевић из Народне кухиње, НВО "Мајка девет Југовића".

"У току ове и претходне године било је доста новца од казни народних посланика и могли смо да задовољимо многе потребе хуманитарних и неких других организација", наводи Момо Чолаковић, члан Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.  

Доста новца, значи и доста недоличног понашања – које, за сада, санкционише само Пословник. Кодекс, чије се усвајање чека од 2010, требало би да се бави иступањем и ван скупштинске клупе. Прву верзију документа, садашњи заменик, раније председник надлежног одбора, писао је по узору на онај у европском парламенту. 

"Он подразумева да људи који се баве јавном делатношћу морају да буду одговорни пред грађанима, да морају да одговарају на питања грађана, да морају да одговарају на питања медија, да не могу да пећуткују одговоре на питања, да беже, да се сакривају", каже Ненад Константиновић, заменик председника Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

Кршење Кодекса могло би и да кошта више од кршења Пословника у којем је 50 одсто од плате највећа могућа новчана казна.

Чак смо видели у медијима да ће бити и до три месечне плате. Верујем да ће то мало да помогне, али то није решење проблема, јер некада је оно што се дешава у парламенту заиста елементарна пристојност и култура", каже Јована Ђуровић из Отвореног парламента.  

"Много више за интегритет народних посланика значило би уколико би се држава одлучила да промени неке системске законе када је реч о њиховом положају, статусу, начину избора тих посланика", каже Бојан Клачар из Цесида. 

Израду Кодекса започеле су демократе 2011, а наставили напредњаци. Никада, међутим, није стигао пред посланике. Посао би, како се најављује могла да заврши новоформирана Радна група. Не због пунијег Фонда солидарности, већ достојанства парламента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи