Тадић: Од “Фијата” смо више добили него што смо платили

Некадашњи председник Србије и лидер СДС-а Борис Тадић рекао је да грађани треба да знају колико је новца издвојено за "Фијат" и да Влада мора да преговара са руководством компаније о томе да се не би поништио облигациони однос који Србија има у односу са италијанским произвођачем аутомобила.

Од "Фијата" смо много више добили него што смо платили, рекао је Борис Тадић на конференцији за новинаре, наводећи да је за техничко одржавање "Заставе" од 5. октобра до приватизације издвојено две милијарде евра, преноси Танјуг.

Тадић није желео да помиње детаље уговора да не би прекршио пословну тајну, која је, каже, пракса у аутомоблиској индустрији, али је навео да је економске и друге детаље са руководством "Фијата" договорала влада на челу са Мирком Цветковићем.

Од њега су, каже бивши председник, тадашњи председник владе Цветковић и министар Млађан Динкић тражили да преговара са председником компаније Серђом Маркијонеом у политичком смислу.

Један од услова уговора је била тајност, каже Тадић, који је позвао садашњу владу да испреговара да то више не буде тајна, наводећи да грађани треба да знају колико је новца тачно издвојено.

На питање зашто је испреговарано да уговор буде тајни, Тадић каžже да држава није имала идеалне услове за преговарање и додаје да је његова влада наследила 200 одсто задужžеност у земљи, фиктивна радна места и тешке околности за довођење инвеститора.

Каже да су инвеститори инсистирали да уговор буде тајни, додајући да је пословна тајна пракса у аутомобилској индустрији због конкуренције.

"Грађани треба да знају колико је новца тачно издвојено и влада мора да преговара са руководством 'Фијата' о томе да се не би поништио облигациони однос који има Србија у односу на 'Фијат'", рекао је Тадић на конференцији за новинаре.

Каже да је од 2012. године присутна апослутна летаргија када је реч о "Фијату", додајући да влада није завршила инфраструктуру око Крагујевца, није именовала чланове управљачких тела, није преговарала о увођењу новог модела.

Тадић је навео и да "Фијат" у индустријском, економском и привредном смислу има огроман значај за Србију и да би требало замислити како би изгледала привреда у будућности и какав би био раст БДП-а без присуства те компаније.

Председник СДС-а је критиковао владу зато што, како каже, ништа није радила по питању довођења нових произвођача аутомобила и додао да влада мора да ради на томе да се "Фијат" задржи, али не јефтином радном снагом него подизањем конкурентности.

Тадић је рекао и да "Фијат" у овом тенутку не размишља о одласку, а да би евенуални разлози за то били то што су више окренути тржишту САД и што имају технолошке платфроме у другим земљама.

Огласила се Српска напредна странка саопштењем. "Верујемо да би грађани били шокирани када би имали прилику да виде садржину уговора, односно оно шта је Борис Тадић, најгори преварант, лично договорио са Фијатом, наводи СНС. 

"СНС изнела лаж да сам тражио објављивање уговора са Фијатом"

Лидер Социјалдемократске странке демантовао је наводе Српске напредне странке да је тражио објављивање уговора са "Фијатом", преноси Бета.

"Мене називате лажовом, док износите ноторне лажи. Дакле, нисам тражио да се објави уговор са Фијатом, већ да се започну преговори о објављивању уговора, како би јавност била упућена у детаље тог уговора и како би се коначно прекинуло са спекулацијама, којима све време манипулишете", навео је Тадић у саопштењу.

Тадић је додао да је јасно рекао да су се технолошке, економске и политичке околности промениле у последњих пет година и да "ова Влада има могућност да покрене преговоре са Фијатом о објављивању уговора". 

"Био сам врло прецизан када сам рекао да бисмо ми данас у оваквим околностима те преговоре покренули, али да је то сада одговорност ове Владе", навео је Тадић.

Он је казао да "ова власт није испунила обавезе предвиђене уговором, попут изградње инфраструктуре око Крагујевца за лакши транспорт производа".

"Зашто Влада није на време именовала чланове управљачких тела са своје стране, без чега није могла да има утицај на процесе у Фијату, иако имамо одређени проценат акција. Зашто Влада није преговарала о новом моделу, без кога је неодржив опстанак аутомобилске производње", питао је између осталог Тадић.

"Уместо да одговорите на питање зашто је вашом неактивношћу и неспособношћу угрожен опстанак инвестиције која учествује са 10 одсто у извозу и од које зависи животни стандард грађана, износите лаж како сам тражио објављивање уговора. Тачно је да је објављивање уговора раскидајући услов, али је и тачно да сам тражио отварање преговора о објављивању и да таква врста преговора није забрањена постојећим уговором", навео је Тадић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару