Вучић: Тражићемо изручење Харадинаја

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Србија од Француске тражити изручење Рамуша Харадинаја, против кога је расписана међународна потерница, и рекао да се нада да ће и у овом случају, у Француској, право бити изнад политике.

"Него шта ћемо него да тражимо", рекао је Вучић и додао да је добро што је право изнад политике и да не би волео да се покаже да у Француској то није тако.

Како је рекао, наше тужилаштво има бројне доказе, многе оптужујуће ствари, те да би било веома необично да Француска не поступи у складу са правом, него са политичким ставовима.

Према његовим речима, ако тако не буде, и наша држава би проценила како би се понашала у реципрочној ситуацији.

"Tо je Харадинај, човек који је оптужен за толике злочине, од Глођана до Радоњићког језера", рекао је Вучић новинарима на конференцији у Влади Србије.

Немамо право, ни ја нити било ко други, да рушимо одлуку независног правосуђа, поручио је Вучић.

На питање да ли постоје притисци око Харадинаја, Вучић каже да не зна како се врши притисак и да је он један од ретких који одговарају на свако питање од новинара, "за разлику од других који нешто кажу па побегну".

"Можете да мислите како је њима, не мислим да им прија и да им је лепо да покушају да притискају. Одавно сам их одвикао од тога. На мене нико не врши притисак, са мном се тако не разговара и са Србијом се тако не разговара", истакао је и додао:

"Видим шта су њихове жеље, препознајем их, али šшта ме брига шта су њихове жеље. Интересује ме шта је право."

"Њима из Европе ако се не свиђа... Супер. Пустите га још једном па дођите да ми солите памет о поглављима 23 и 24 и принципима правне државе", рекао је премијер.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај ухапшен је у среду у Француској по међународној потерници коју је издала Србија, а у четвртак ће се појавити пред тужилаштвом.

Бившег лидера ОВК Србија терети због убистава и тешких злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

"Многи нису срећни исходом напада у Сребреници"

Премијер је изјавио да нема никакве сумње да је напад на њега у Поточарима био организован и да је био организован у БиХ.

Вучић је такође истакао да је пракса да припадници полиције из једне присуствују у другој земљи, како би тамо помагали и снимали припаднике навијачких група или организованих криминалних група, на пример, сасвим у складу са међудржавним и другим споразумима.

Како је рекао, никаквих законских проблема није било да полицајци из Србије буду у Поточарима, али је подвукао да се разне приче о томе могу чути из два разлога:

Прво, многи нису срећни исходом напада у Поточарима, објаснио је, и били су изненађени његовом постојаношћу и храброшћу људи који су га обезбеђивали. "Многи су желели другачије", рекао је премијер.

Други разлог је, каже, политички притисак.

"Али то је право политиканата и са тим немам проблема", рекао је премијер и додао да му је жао му је што такви нису задовољни што се тај злочиначки покушај није другачије завршио.

"Чување интегритета БиХ једнако важно као чување РС"

Србија мора да чува интегритет Босне и Херцеговине једнако колико воли и чува интегритет Републике Српске, јер је очување мира и стабилност од кључног значаја за нас и проблеми нам нису потребни, поручио је премијер.

Одговарајући на питања новинара у Влади Србије, рекао је да неће присуствовати обележавању Дана РС, 9. јануара, јер борави у званичној посети Индији, али да је сигуран да ће у Бањалуку отпутовати значајан број српских министара.

"Рекао сам на седници Владе да они који желе да иду – оду, ко не жели – нека не иде. То је слободан избор чланова Владе Србије. Сигуран сам да ће један значајан број присуствовати прослави Дана РС", рекао је Вучић.

Упитан да ли би препоручио председнику Републике Томиславу Николићу да иде или одустане од одласка у Бањалуку, премијер је одговорио да он нема шта да му препоручује, јер се, како је рекао, председник увек понашао одговорно и озбиљно.

Упитан да ли неке изјаве председника Србије доприносе напетости у региону, Вучић је рекао да му није позната ниједна таква изјава председника државе, а кад је реч о изјавама других које иду у том смеру, навео је да има изјава "за које сте у праву, али је питање да ли је моменат да се изговоре неке ствари".

"Није баш пристојно у сваком тренутку рећи све што имате, и оно што је било пре десет година и данас, јер политика је таква да морате да размишљате и о емоцијама других. Ми, у сваком случају, најпре штитимо своје интересе, али не треба да повредимо друге, зато је чојство било значајно у српској историји и традицији", рекао је Вучић и додао да не види шта тиме добијамо.

Све је теже избегавати сукобе, приметио је, додајући да зато ми морамо да их избегавамо.

"Много смо глава изгубили, није никада време за сукобе, надам се да својом мудрошћу убудуће то можемо да избегнемо", поручио је премијер.

Премијер је Републици Српској пожелео добру економију, да Бањалука и Сарајево имају боље односе, као и да српски народ буде довољно снажан да очува оно што је сам изградио и за шта се сам изборио.

"У томе ће увек имати подршку Србије. Али осим тог природног односа и наших обавеза према Дејтонском споразуму", рекао је Вучић.

Када је реч о запаљивим изјавама босанскохерцеговачких званичника, Вучић је констатовао да политичари сами доносе одлуке, и нагласио да никада никога у региону није позивао на било шта и да свако чини шта жели.

"Зато се моје обраћање превасходно односило на све нас у Србији. Шта год да се дешава, ми гледамо да спуштамо лопту и да смањујемо тензије, да покажемо одговорност и озбиљност. То није доказ ни наше слабости ни страха, већ погледа у будућност", закључио је председник Владе.

"Прво да се договоримо шта желимо, па да се обраћамо другима"

Премијер је истакао да не жели да даје процене даљих кретања у региону, али да жели да пошаље јасну поруку, пре свега у Србији, да треба у свом дворишту да се договоримо шта желимо, па онда да се обраћамо другима.

Премијер је тако одговорио на питање новинара како види ситуацију у региону после збивања у Хрватској, хапшšења Харадинаја и ситуације с Македонијом...

Министар спољних послова Ивица Дачић пребацио је Македонији став према самопроглашеној независности Косова, после одлуке Србије да ту земљу призна под садашњим именом.

Премијер је рекао да смо се и раније суочавали са ситуацијама у којима се питамо да ли је нешто правда или неправда.

"Али не желимо да се враћамо у прошлост, а знаћемо да заштитимо наше националне и државне интересе", рекао је премијер.

"Не мислим да смо бољи, пажљивији или финији у односу на остале, ударце са стране можемо да издржимо, али не смемо да дозволимо да учествујемо у играма које би рушиле мир и стабилност."

Поновио је да Србија жели мир и стабилност и да ће све урадити да то и сачува, јер ништа важније од тога за нас не постоји.

Како је рекао, оно што Србија жели, и што има подршку међу грађанима, јесу мир и стабилност, јер, каже, у супротном нема ни привредног раста, ни инвеститора.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи