Лавров у Београду

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров стигао је у дводневну посету Србији. Премијеру Александру Вучићу је пренео поздраве руског председника Путина, захваливши му на личном доприносу на унапређењу односа са Руском Федерацијом. Председник Србије Томислав Николић уручио је Лаврову Орден српске заставе првог степена.

17.05 - Министар спољних послова Ивица Дачић и његов руски колега Сергеј Лавров потписали су план консултација два министарства за наредне две године. Дачић је поручио да је без Русије немогуће заштитити територијални интегритет Србије.

16.20 - Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са руским колегом, оценивши да је посета Лаврова Србији још један корак у развоју братских односа двеју земаља.

15.40 - Лавров је са српским министром рада Александром Вулином положио венац на гробљу Ослободилаца Београда и на споменик Црвеноармејцу.

14.15 – Председник Србије Томислав Николић уручио је Сергеју Лаврову Орден српске заставе првог степена.  

13.55 – Шеф руске дипломатије се у Председништву састао са председником Томиславом Николићем. 

13.10 – Лавров пренео српском премијеру поздраве председника Путина, премијера Медведева и истакао да високо цени његов допринос развоју руско-српских односа.

12.55 – Премијер Александар Вучић се састао са Сергејом Лавровом у Влади Србије. 

12.25 – Српски шеф дипломатије дочекао Сергеја Лаврова на аеродрому "Никола Тесла" у Београду.

Премијер Александар Вучић се у Немањиној 11 састао са Сергејом Лавровом и пожелео му добродошлицу на руском.

"Надам се да ће сарадња између наших народа и наших земаља увек бити добра и можемо рећи боља и успешнија. Уверен сам да ћемо заједно постићи одличне економске резултате, повећати робну размену и заједно са тим одржати веома добре односе између наших земља. То је наш заједнички задатак", рекао је Вучић Лаврову.

Лавров је навео да му је увек драго да посети "пријатељску Србију".

"Нама је јако драго када долазимо у посету пријатељској Србији и прекрасном Београду, који се обнавља и који као и раније привлачи људе који воле српску културу и историју", рекао је Лавров.

Руски министар је Вучићу пренео "најбоље жеље председника Путина и премијера Медведева".

"Врло ценимо ваш лични допринос развоју односа са Руском Федерацијом и пажњу коју свакодневно лично посвећујете свим правцима наше сарадње. Посматрамо вашу сигурну победу на изборима почетком ове године као убедљиву подршку грађана Србије оној линији коју ви подржавате, укључујући и развој пријатељских односа са Руском Федерацијом."

Како истиче, након прошлогодишњег пада, ове године видимо мали али већ одрживи раст економских односа. "Надамо се да је прошломесечно заседање Међувладиног комитета обезбедило оне одлуке које ће омогућити да ова тенденција буде одржива и бесповратна", рекао је Лавров.

Навео је да су везе у хуманитарној области и у спољној политици пример узајамног поштовања и сарадње, али и спремности да се схвате ставови једне и друге стране и пруже подршка и разумевање.

"Захвални смо на гостољубивости, на пажњи коју поклањате нашим односима и рачунамо на врло продуктивну посету", рекао је Лавров.

Лаврова је на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Ивица Дачић.

Састанку у Влади Србије су присуствовали и министри спољних послова, одбране и унутрашњих послова Ивица Дачић, Зоран Ђорђевић и Небојша Стефановић, као и амабасадор Русије у Београду Александар Чепурин и чланови руске делегације.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи