Чепурин: Посету Лаврова сагледавати у позитивном контексту

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је у интервјуу "Спутњику" пред сутрашњу билатералну посету Београду шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, да је она усаглашена са редовним састанком Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Александар Чепурин је подсетио да је у Сочију Русија предала Србији председавање том рганизацијом и додао да се и овога пута Лавров потрудио да своју посету усагласи са састанком министара спољних послова БСЕЦ (Организација за црноморску економску сарадњу), који ће се одржати 13. децембра у Београду.

"Нормално је што се састају наши министри спољних послова зато што су Србија и Русија блиске земље, а то одговара и основним документима на којима се заснива политика наших односа. Нема никаквих задњих мисли, налога", рекао је Чепурин.

У вези са медијским спекулацијама о разлозима посете Лаврова, Чепурин је навео да "те приче имају везе с тим што је министар истакнута личност, не само руског руководства него и на међународној сцени један од глобалних актера, а има и добру репутацију кад је реч о људским и професионалним квалитетима".

"Он активно учествује у процесима светских димензија. У том светлу ова посета је посебно важна и посебно интересантна, а мислим да је треба сагледавати у позитивном контексту", рекао је Чепурин.

Упитан о томе што је раније изјавио да ће регионална питања такође бити тема разговора Лаврова са српским руководством, уз питање како види ситуацију у региону и шта Русију брине, Чепурин је казао да "када је реч о региону, овде веома важно чути српску страну и њен однос".

"То што власти Загреба покушавају да кијевској власти пренесу своја искуства из 1995. године - операције Блесак и Олуја, показује да њих везују очигледно и исте историјске навике. Срби одлицно знају те 'сјајне резултате'", навео је руски амбасадор и додао да је "неопходно да у региону постоји стабилност која ће се заснивати и на поштовању легитимних интереса Београда".

На питање "шта НАТО може тако специјално да донесе стабилности региона", а везано за процес пријема Црне Горе у Алијансу, Чепурин је у интервјуу "Спутњику" кратко одговорио: "Ништа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи