Линта тражи од ЕП да осуди рехабилитовање усташтва

Премијер Хрватске Андреј Пленковић није спреман да јавно каже да су усташе или хрватски нацифашисти највеће зло у историји хрватског народа, јер су извршили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, саопштава Миодраг Линта.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је, после постављања спомен плоче усташама у Сиску, да Министарство спољних послова Србије Европском парламенту упути захтев да донесе резолуцију против рехабилитације и величања усташтва у Хрватској.

"Наведеном резолуцијом од Хрватске се мора захтевати да донесе оштре казне и води политику нулте толеранције за промовисање усташке идеологије", навео је Линта у писаној изјави достављеној медијима.

Линта је оценио да је постављање крста и спомен плоче у кругу Опште болнице „"Др Иве Педишића"“ у Сиску убијеним усташама 1945. године "наставак отворене рехабилитације хрватског нацифашизма".

"Главну подршку том процесу дају Католичка црква, чији је бискуп Владо Кошић благосовио крст и спомен плочу и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић која је подржала постављање спомен плоче са усташким поздравом '„За дом спремни'“ у Јасеновцу и која усташку заставу сматра правом хрватском заставом", оценио је Линта у изјави достављеној медијима.

Према његовим речима, подршку отвореној рехабилитацији хрватског нацифашизма и отвореном вређању стотина хиљада српских, ромских и јеврејских жртава даје и актуелна Влада Хрватске.

"Најбољи доказ за то јесте чињеница да премијер Пленковић није спреман да јавно каже да су усташе или хрватски нацифашисти највеће зло у историји хрватског народа, јер су извршили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима", указао је Линта.

Линта сматра да би нове законске мере морале недвосмислено да забране свако јавно истицање усташких симбола, исписивање усташких графита, певање усташких песама, извикивање усташког поздрава, деловање проусташких портала, емитовање проусташких емисија, избацивање проусташких садржаја из хрватског образованог програма.

Такође, Европски парламент треба да захтева од Хрватске се донесе Резолуцију у Хрватском сабору којом ће признати геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.

"За геноцид не сме бити ни застаре, ни опроштаја ни заборава. У супротном прети опасност да хрватски нацифашисти покушају поново да понове геноцид и реализују у потпуности политику Анте Павелића и усташког покрета", упозорава Линта.

У кругу Опште болнице "Др Иве Педишића" у Сиску раније данас су постављени крст и спомен плоча, "у сећање на 114 убијених припадника војске тадашње Независне државе Хрватске (НДХ)", преноси Хина.

Хрватска агенција наводи да су те рањене усташе "у мају 1945. партизани одвели из сисачке болнице, убили их и њихова тела бацили у реку Саву низводно од Црнца".

Наводи се да су "крст подигли чланови сисачког огранка удружења "Хрватски домобран", у сарадњи са Сисачком бискупијом".

"Крст и спомен-плочу благословио је сисачки бискуп Владо Кошић, који је притом поручио како су досад такви "крстови истине", посвећени послератним жртвама, постављени и у Клоштар Иванићу, шуми Брезовици, као и у Црнцу", јавила је Хина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи