Предлози за судије Уставног суда у складу са Уставом

Предлог кандидата за судије Уставног суда који је поднео председник Србије, као и Предлог за утврђивање листе кандидата за судије тог суда који је поднела председница парламента Маја Гојковић у складу су са Уставом и правним системом, оценио је скупштински Одбора за уставна питања и законодавство.

Те тачке дневног реда разматраће посланици на новој седници која ће почети у понедељак, 12. децембра.

Члан одбора из Јединствене Србије Петар Петровић, који је и председник скупштинског Одбора за правосуђе, рекао је да не осправа ниједног од 18 кандидата, али да га изненађује да је међу кандидатима њих 70 одсто из Београда, а само по један са Палића, из Севојна, Новог Пазара и Панчева.

"Да ли је могуће да ван Београда нема квалитетних правника", упитао је Петровић.

Наводећи да је Уставни суд одлучује о многим важним стварима, Петровић каже да за половину предложених кандидата није ни чуо, те да сви кандидати испуњавају формално услове о 15 година рада, али да је питање где су радили.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски рекао је да није обраћао пажњу на то одакле који кандидат долази, да ни он не зна све предложене кандидате, али да то не значи да нису квалитетни.

"О њиховом квалитету одлучиваће председник Србије и парламент", каже Комленски.

Најављући да ће подржати обе листе, члан одбора из СПС-а Неђо Јовановић рекао је да се ниједна листа не може оспорити, те да сви предложени кандидати завређују да се на њој нађу, али да му је жао што нема више кандидата који су из правосуђа.

Уставни суд чини 15 судија који се бирају и именују на девет година, а мандат осам судија, које су изабрали Скупштина Србије и председник Републике, истиче у децембру, док је једном судији престала функција због испуњења услова за старосну пензију.

Мандат истиче Драгиши Слијепчевићу, Марији Драшкић, Боси Ненадић и Предрагу Ћетковићу, које је за судије Уставног суда изабрала Скупштина Србије и Весни Илић Прелић, Оливери Вучић, Драгани М. Стојановић и Катарини Манојловић Андрић које је на деветогодишњи мандат именовао председник Србије.

Судији Агнеш Картаг Одри, која је за судију Уставног суда именована одлуком председника Републике од 7. децембра 2007. дужност судије тог суда престала је 7. јула 2016. због испуњења услова за старосну пензију.

Председник Србије раније је упутио предлог са осам кандидата за судије Уставног суда, са које ће парламент изабрати четворо, а парламент треба да утврди листу од 10 кандидата са које ће председник Србије именовати пет судија тог суда.

Председник Србије је предложио за судије Уставног суда Снежану Марковић из Београда, Милана Шкулића из Београда, Мирослава Николића из Панчева, Јована Ћирића из Београда, Душанку Ђорђевић из Београда, Мијодрага Д. Радојевића из Београда, Владимира Ђурића из Београда и Милана Бурића из Београда.

Предложени кандидати на листи коју треба да утврди парламент су судија Уставног суда Катарина Манојловић Андрић, професори на Криминалистичко-полицијској академији Драгана Коларић и Тијана Шурлан и председник Уставног суда Весна Илић Прелић.

Кандидати су и директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић, судија Привредног апелационог суда у Београду Јасминка Обућина, адвокат из Београда Душан Игњатовић, професор на Факултету за правне и пословне студије "Др Лазар Вркатић" Тамаш Корхец.

Такође, на листи коју треба парламент да утврди су и заменик вишег јавног тужиоца у Новом Пазару Радисав Филимоновић и јавни извршитељ из Београда Бранислав Петровић.

По Уставу, Уставни суд чини 15 судија који се бирају и именују на девет година, при чему пет судија бира парламент, пет именује председник Републике, а пет општа седница Врховног касационог суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи