Вучић Бозају: Србија ће вам увек бити други дом

Одлазећи амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај угостио је вечерас премијера Србије Александра Вучић и бројне званице у хотелу "Радисон блу олд мил" у Београду.

Опроштајном пријему амбасадора Бозаја поводом предаје дужности новом изасланику те државе присуствовали су и поједини миниситри у Влади Србије, амбасадори других држава и привредници из Турске који послују у нашој земљи.

Вучић је захвалио Бозају на односу који има према Србији, на искреном пријатељству према нашој земљи и на свему што је учинио за добре односе између Београда и Анкаре.

Додао је да новом амбасадору жели све најбоље и пожелео му да у Србији успешно обавља дужност, приметивши да се, ипак, људи везују за људе.

"Нама је тешко што у овом тренутку одлазите, али будите уверени да у Србији имате другу кућу и да ћете овде да се вратите", рекао је Вучић.

Председник Владе је подсетио да је у турским компанијама радило свега 1.000 српских радника када је Бозај преузео дужност у Србији, а да је данас њихов број порастао на 7.000.

"Никада нећу заборавити када сам молио Танера и Мехмета Кемала да нам помогну око Крупња, јер колико год да смо се трудили и мучили, нисмо могли у Крупањ да доведемо инвеститоре. А онда смо успели захваљујући њима двојици. Онда нам се сличне ствари догађају у Владичином Хану, Алексинцу, Житорађи, Нишу, надамо се ускоро у Лебану и другим местима у нашој земљи", навео је Вучић.

Пожелевши да за неколико година 70.000 људи ради у турским компанијама, подсетио је да је Србија показала своје пријатељство према Турској када је та земља била угрожена.

"Србија је једна од ретких земаља која није калкулисала ништа и није чекала ништа. Осудила је оне који су покушали да изврше преврат. Србија поштује Турску, турске инвеститоре и Србија их сматра и доживљава једнако као и своје инвеститоре", закључио је Вучић.

Бозај: Вучић је велики, храбар јунак

Одлазећи амбасадор Мехмет Кемал Бозај присетио се како је крајем децембра прошле године, како је рекао, у приватном стану премијера, са Вучићем, министрима у Влади Србије и турским привредницима правио планове шта још могу да ураде за грађане Србије и Турске.

Тада, додао је, први пут су сви могли да чују да је Србија дом за турске привреднике и да увек могу да рачунају на Србију у којој очекују инвестиције из Турске.

Бозај је рекао да је за турски народ премијер Вучић "један велики храбар јунак", који им је са својим сарадницима пружио велику подршку, и да је видео будућност српског друштва у које и Турска може да инвестира.

"Никола Тесла је имао визију, он је велики јунак, храбар човек, видео је оно што многи нису видели. Новак Ђоковић је нешто посебно, то што нису многи могли да ураде, он је урадио и за мене је један велики јунак овог народа. Иво Андрић је један нобеловац, написао своја дела, сакупљао своје мисли и дела за свој народ. Не само преда мном, већ и пред Турском и турским народом, један велики храбар јунак је ваш премијер, Александар Вучић", рекао је Бозај.

Турски амбасадор је истакао да је премијеру и његовим сарадницима веровао да је због тога окупио бизнис групу, да су турски привредници први пут отворили банку у Србији, као и да је Танер Бујукџан отворио фабрику...

"Ја се тешка срца одвајам од Србије, захваљујем премијеру и свим министрима у влади, свим пословним људима који су сарађивали са нама. Поздрављам колегу који је дошао и који ће бити турски амбасадор у Београду, који ће успешно радити и продужити оно што смо ми започели", поручио је Бозај и пожелео да потраје пријатељство две земље.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи