Дaвенпорт: Партнерство Србије и НАТО прави приступ

На Србији је да одређује и формулише своју политику, а партнерство Србије и НАТО представља прави приступ, рекао шеф Делегације ЕУ Мајкл Дaвенпорт.

Србија се стратешки определила за ЕУ, што је више пута потврђено, али сведоци смо еволуције приступа Србије у правцу партнерства са НАТО-ом, оценио је Дaвенпорт.

У том смислу, закључење индивидуалног акционог плана партнерства је велики корак у том правцу, додао је он, говорећи на панелу "Однос НАТО - ЕУ након Варшавског самита", у оквиру међународне конференције "НАТО недеља у Београду".

"На Србији је да одређује и формулише своју политику, али сматрам да је приступ на бази партнерства прави приступ и на основу њега може да ужива велику и јаку подршку НАТО и свих држава чланица", сматра шеф Делегације ЕУ.

Како је рекао, за шест година, колико је у Србији, приметио је да постоји спремност да се приватно говори о тешњој вези са НАТО-ом, и оклевање и невољност да се о томе говори јавно.

Дaвенпорт је истакао да је НАТО важан као темељ сигурности држава чланица, али и оних које то нису, па и не желе да постану.

И чланице ЕУ, које нису чланице НАТО-а, навео је шеф Делегације ЕУ, гледају Алијансу као важан фактор безбедности, јер су те земље или чланице Партнерства за мир или желе то да постану.

Државе су, како каже, схватиле да су суочене са новим изазовима и јасно је да ниједна организација поједничано није способна да се носи са широким опсегом безбедносних проблема.

"Важно је скренути пажњу да је Варшавски самит подигао сарадњу на виши ниво, што не значи само да се напишу неки принципи, већ и да се они спровреду", рекао је Дaвенпорт.

Србија треба да направи избор, да гледа у будућност, а не у прошлост

Бивши амбасадор и стални представник Италије при НАТО-у Стефано Стефанини рекао је да постоји остатак негативног расположења у Србији због бомбардовања 1999. године.

Истакао је да би то требало да превазиђемо, наводећи да су данас, седамдесет година после Другог светскаог рата, Италија и Немачка снажни савезници са онима који су их тада поразили.

"То не значи да би Србија требало да тражи чланство у НАТО, али треба да га гледа другим очима него 1999. Србија треба да направи избор, да гледа у будућност, а не у прошлост", оценио је Стефанини.

Говорећи о односима НАТО и ЕУ, након Самита у Варшави, представник Италије при НАТО-у је рекао да је постигнуто више него што се мисли на први поглед, те да је наглашена сарадња две организације "каква до сада није виђена".

Стефанини је, међутим, указао на две важне ствари које су се десиле након Самита - Брегзит и победа Доналда Трампа на председничким изборима у Америци.

Представник Италије при НАТО-у сматра да ће Брегзит "променити динамику" унутар НАТО-а, и наводи да Трамп није посвећен европским интеграцијама.

"Важно је нагласити да НАТО и ЕУ граде трансатлантске односе заједно, а не само НАТО, они су стубови тих односа", рекао је представник Италије при НАТО-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи