Вулин: РС спољнополитички приоритет Србије

Mинистар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да Дејтонски споразум не сме и не може мењати без сагласности сва три народа у Босни и Херцеговни, истакавши да је Република Српска спољнополитички приоритет Србије.

Вулин је поручио дa Србија хоће и има најбоље односе са Републиком Српском, додавши да ће увек бити ту у економском, политичком, дипломатском и сваком другом смислу. РС је настала као потреба српског народа да уреди свој живот и омогући себи и свом потомству да живи онако како Срби сматрају да треба да живе'', рекао је Вулин.

Вулин је новинарима, након обележавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, рекао да је Дејтонски споразум заштитио права сва три народа и омогућио да се мир сачува већ 21 годину, али да, као и сваки соразум, има своје врлине и мане.

Министар је оценио и да би свака његова промена, без сагласности сва три народа, имала несагледиве последице о којима не треба ни размишљати.

"Дејтонски споразум, када је у питању РС и Срби, чува сам њихов опстанак, као и опстанак њиховог политичког јединства, али има само једну потенцијалну замку, а то је да Срби који представљају РС у органима Федерације немају исте ставове када су у птању кључни интереси Срба и РС", рекао је Вулин.

Како истиче, то је једини начин да се Дејтонски споразум окрене против Срба.

"Уколико су сви Срби јединствени по питању виталних интереса очувања РС и Срба у Босни и Херцеговини, Дејтонски споразум и штити и чува и положај Срба и Републике Српске", рекао је Вулин, оцењујући да РС могу да изгубе само Срби.

Подсећајући да је Дејтонски мировни споразум прекинуо рат у Босни и Херцеговини, Вулин је истакао да прекидом рата споразум није исцрпео своју улогу и важност.

"Дејтонски мировни споразум је договор којим су три конститутивна народа одредила своју будућност и начин како ће трајати у миру'', рекао је Вулин.

Навео је и да Србија, као један од гаранта Дејтонског споразума, сматра да се он не може и не сме мењати без сагласности сва три народа.

"Само Срби, Хрвати и Бошњаци имју право да одлучују о Дејтонском споразуму и нико са стране у њихово име или без њих не сме да одлучује о њиховом животу, шта ће чинити и како ће живети", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, Србија жели мирну и просперитетну БиХ зато што је у њој Република Српска успешна и сигурна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи