Стојановић: Нисмо ни мрднули у формирању ЗСО

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић рекао је да, у техничком смислу, ништа није урађено кад је реч о формирању Заједнице српских општина, поручивши да се тај процес мора откочити без обзира на то колико је ЗСО употребљена за борбу између албанских политичких партија.

Бранимир Стојановић је истакао да нисмо ни мрднули код формирања ЗСО и да треба донети одлуке, а не више причати јер смо јако дуго смо само причали.

"Забрињава ме што се већ ствара предизборна атмосфера", рекао је Стојановић у интервјуу немачком радију.

ЗСО ће заправо бити механизам да Срби на Косову преживе, указао је Стојановић, упозоривши да су Срби на Косову угрожени, нарочито јужно од Ибра.

"Ми као заједница, као народ, јесмо спремни и спремне су локалне самоуправе. Тај процес морамо да откочимо и кренемо напред без обзира колико је Заједница злоупотребљена за борбу између албанских политичких партија, злоупотребљена од стране опозиције која од Заједнице прави највећи непријатељски пројекат према Албанцима, што она није", истиче Стојановић.

ЗСО је, објашњава, механизам у рукама Срба и других људи који живе на територији већински српских општина да створе бољи живот, јер се показало да данас политички капацитет којим Срби располажу на Косову није довољан.

Констатује и да је "'Трепча' кап која је прелила чашу", те да је створена атмосфера у којој је веома тешко изборити се за елементарне интересе и права српског народа на том простору.

"Закон о 'Трепчи' је штетан политички акт који неће допринети да 'Трепча' боље функционише. Донет је потпуно једнострано – верујем више популистички као део политичког надметања у оквиру самог албанског народа него што је то закон који ће допринети да 'Трепча' боље функционише и запосли и Србе и Албанце и све који овде живе", каже Стојановић.

Убеђен је да је тај закон неспроводив и да ће морати да дође до његове измене.

"Не можете једним законом да негирате права свих поверилаца – то је незамисливо у 21. веку, а управо се десило овим законом. Верујем да ће суштински морати да се промени. Тражићемо другачији, нови закон о Трепчи који ће променити све о чему смо причали", закључује Стојановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи