Парламент о амандманима на сет правосудних закона

Посланици Скупштине Србије почели су разматрање амандмана на сет правосудних закона, укључујући и Закон о спречавању насиља у породици. Расправу обележила полемика посланика СНС-а и покрета Двери о догађајима у изборној ноћи. Седница је прекинута после бурних дискусија и требало би да буде настављена у уторак.

Разматрање амандмана на Закон о спречавању насиља у породици протекло је уз расправу посланика Двери и СНС-а о догађајима у Републичкој изборној комисији током ноћи после априлских избора и о наводној крађи гласова.

Посланик СНС-а Милимир Вујадиновић рекао је да би волео да у Србији постоји неки законски предлог којим се могу заштите жене које се "нађу на удару неодговорних политичара жељних којег процента у изборној ноћи".

"Волео бих да имамо и неки законски предлог којим можемо да заштитимо и друге жене, нарочито оне које се нађу на удару неодговорних политичара жељних којег процента у изборној ноћи и онда су спремни да потегну сва средства против жена како би који изборни промил намакли и нашли се у овом дому, а онда се, наравно тобоже, борили за традиционалне породичне вредности и за све оно што сад Србије баштини", казао је Вујадиновић.

Посланик Двери Срђан Ного искористио је то да рекламира повреду Пословника.

"Какве везе има то са темом како је СНС манипулисао у изборној ноћи РИК-ом. То ми није било најјасније, тако да мислим да манипулације Дејана Ђурђевића и СНС у изборној ноћи нису у вези са Законом о насиљу у породици", навео је Ного.

Србислав Филиповић из СНС-а рекао је да цела Србија је имала прилике да види шта су "господа радила".

"Како су скакали по балконима, како су јурили жене по ходницима, како су после поноћи ђипали по РИК-у не би ли навукли неки проценат да уђу у ову скупштину. И пошто су тамо скакали по РИК-у, пошто су нападали жене данас долазе да нама причају о насиљу", рекао је Филиповић.

Наводећи да не зна за ту споменуту "крађу гласова", председавајући Верољуб Арсић је прокоментарисао да је цела Србија видела шта се десило у РИК-у у изборној ноћи и објаснио Дверима да је посланик Вујадиновић повезао то насиље са темом закона.

Посланица Двери Марија Јањушевић верује да поједини посланици желе председника Двери, покрета који се, како каже, 18 година залаже да је неопходно да се друштво окрене породици представе као насилног.

"Понављање лажи више пута не постаје увек истина", рекла је Јањушевић.

На дневном реду су и амандмани на измене Кривичног законика, као и Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције и измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Представници опозиције су током обједињене расправе навели да су поднели бројне амандмане у циљу побљшања законских предлога Владе.

На Предлог закона о спречавању насиља у породици поднета су 152 амандмана од којих је Влада прихватила 21, на Предлог закона о изменама и допунама закона Кривичног законика 71 амандман од којих је прихваћено шест.

На Предлог закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције поднета су 43 амандмана од којих је Влада предложила Скупштини да прихвати седам.

На измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела упућено је 39 од којих ја влада прихватила три амандмана.

Посланици су се начелно сагласили да је Закону о спречавању насиља у породици неопходан, али да је проблематично то што није до детаља разрађен и да изазива забринутост код оних који треба да га спроводе.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је опозиција конструктивно учествовала у расправи и понудила нека добра решења и да ће настојати да предлози закона буду побољшани кроз амандмане и да ће, ако се кроз примену буду показали недостаци Закона о спречавању насиља у породици, он благовремено бити прилагођен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи