Посланици о изменама Кривичног законика, полемика о Сребреници

Скупштина Србије pасправљала je о предлогу Закона о спречавању насиља у породици и о изменама Кривичног законика, као и још два закона из области правосуђа. Шешељ и Јовановић расправљали о Сребреници.

На дневном реду заседања су били и Предлог закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, које је поднела Влада Србије.

Расправу у Скупштини Србије обележила је полемика између шефова посланичких група СРС-а и ЛДП-а, Војислава Шешеља и чедомира Јовановића, о измени Кривичног законика и увођења кажњавања негирања геноцида.

У вези са тим, Шешељ и Јовановић су укрстили ставове о Сребреници, али се повела расправа и о убиству премијера Зорана Ђинђића, преноси Танјуг.

Шешељ је рекао да негирање злочина мора бити дозвољено као критика судске власти и да ће на сваком месту доказивати боље од било код правника да у Сребреници није било геноцида.

Он је казао да у Сребреници није било геноцида из три разлога, наводећи да су тамо стрељани само ратни заробљеници и да ниједна жена и дете нису убијени.

"Можда сви заробљеници нису били војници, али су били за рат способни. Ја то не оправдавам. Ја то осуђујем и као огроман злочин и као огромну срамоту која је нанета српском народу. Дакле, не одобравам, али се не може назвати геноцидом", казао је Шешељ.

Према његовим тврњама, "не може да се каже да је убијено 7.000, а није, убијено је негде око 1.200".

"Да је 7.000 убијено, то није знатан број у односу на заштићену групу, а заштићена група су муслимани БиХ којих је по попису из 1991. било два милиона и 181.000, отприлике", рекао је Шешељ. Навео је да не може бити геноцида, јер није доказана специфична намера.

Посланици Српске радикалне странке су данас носили беџеве на којима је писало: У Сребреници није било геноцида.

Јовановић је рекао да "посланик Шешељ има право да води своју политику, али ни у једном тренутку институција, у којој смо сви заједно, не сме занемарити обавезу коју има према овом друштву, да штити систем вредности".

Лидер ЛДП-а је навео да "то није прича о Сребреници, да није прича о Подујеву, већ тема на којој се види да ли смо ми људи или оне животиње које су нам нанеле тако велику срамоту које се стидимо ми, а сутра наша деца, уколико не направимо разлику".

Јовановић је подсетио да је усвојена Резолуција о Сребреници и да она обавезује парламент, рекавши да не жели око тога да се свађа и да то није платформа на којој ЛДП гради своју политику.

"Али своју децу морамо васпитавати на другачији начин него што смо васпитавани ми. Да се у овој земљи лудило санкционисало не би било тог 'зида плача' испред скупштине и не би црвенели као што црвенимо када погледамо шта су неки међу нама урадили наносећи најмању штету себи, а посебно велику и трајну штету нашем народу", рекао је Јовановић.

Лаж је да тамо нису сахрањивана деца, рекао је он и напоменуо да је овог јула тамо сахранио дете од 10 година, овог јула, са оцем.

Шешељ је узвратио речима да "то што Чеда измишља да је неког сахранио, можда је, али би се поставило питање да ли је то лице муслиманске националности, српске, хрватске или неке четврте. Има основа сумње да су негде налажене и животињске кости па су тамо сортиране као да су људске".

Јовановић је реплицирао рекавши да ће "ту стати" и да не жели да даје повод за понижавање скупштине и читаве земље.

Пошто је у више контекста споменуто и убиство премијера Ђинђића, Шешељ је рекао да је СРС веома заинтресована да се разјасни убиство Зорана Ђинђића, рекавши да до тада мафија неће бити сломљена.

Јовановић је такође изразио наду да није у правном смислу стављена тачка на све што се везује за 12. март 2003. и да ће се завршити поступак који је још отворен, а у вези је са политичком позадином убиства и трагедије Зорана Ђинђића.

Седница Скупштине Србије била је накратко прекинута због вербалног "окршаја" посланика покрета "Доста је било" и Марјана Ристичевића из СНС-а.

Поводом показивања фотографија на којима је посланик ДС-а Драган Шутановац, лидер демократа се огласио на Твитеру оценивши да председница парламента или не зна да разликује насиље у породици и "традиционлани клупски перфоманс", или има "зле намере".

Подршка Закону о спречавању насиља у породици

У завршним говорима данашњег заседања, овлашћени представници посланичких група највише су говорили о Закону о спречавању насиља у породици.

Посланици су се начелно сагласили да је тај закон неопходан, али да је проблематично то што није до детаља разрешен и да изазива забринутост код оних који треба да га спроводе.

Из опозиције су оценили да није јасно где ће насилник боравити и под каквим надзором када буде удаљен из породичног стана, као и на који начин ће бити изведена обука оних који закон треба да спроводе.

Посланици сматрају и да је потребно да Закон што пре по изгласавању ступи на снагу.

Балша Божовић из ДС-а оценио је да закон мора да буде донет, иако није најсавршенији, а да ће касније бити исправљан по потреби и да је то закон који мења друштво у Србији.

Председник и шеф посланичке групе покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да неки чланови Закона о спречавању насиља у породици, због тога како су широко конципирани могу да буду злоупотребљени.

Владимир Ђукановић из владајућег СНС-а рекао је да је расправа у парламенту била конструктивна и позвао надлежне органе да казне сваког насилника а Министарство правде да нађе механизам и за решење проблема насиља над мушкарцима, који се стиде да, када га трпе, насиље пријаве.

Посланица покрета "Доста је било" Татјана Мацура казала је да никако није смела бити обједињена начелна расправа о законима о спречавању насиља у породици, изменама Кривичног законика, сузбијању организованог криминала и одузимању имовине стечене кроз криминална дела.

Додала је да јој није јасно због чега центри за социјални рад неће добити прекопотребну обуку када је реч о Закону о спречавању насиља у породици.

Министарка правде Нела Кубуровић оценила је да је опозиција конструктивно учествовала у расправи и понудила нека добра решења и да ће настојати да предлози закона буду побољшани кроз амандмане и да ће ако се кроз примену буду показали недостаци Закона о спречавању насиља у породици он благовремено бити прилагођен.

Додала је да ће примена Закона о спречавању насиља у породици и дела Кривичног законика, који се на тај Закон односи, почети шест месеци након објављивања у Службеном гласнику, како би они који треба да га спроводе, могли да се припреме за то.

Седница ће бити настављена сутра у десет разматрањем Предлога одлуке о избору председника и чланова Комисије за хартије од вредности, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи