Скупштина о спречавању насиља у породици

Скупштина Србије завршила је расправу о више законских предлога, међу којима су измене Кривичног законика и Предлог закона о спречавању насиља у породици, а рад ће наставити сутра. Сврха Предлога закона о спречавању насиља у породици је да спречи насиље увек када постоји непосредна опасност од њега, али и да се превасходно помогне жртви, рекла је министарка правде Нела Кубуровић. Цивилни сектор није био довољно заступљен у изради предлога Закона о спречавању насиља у породици, сматра опозиција.

Нела Кубуровић је образлажући предлог тог закона у Скупштини Србије рекла да се тим предлогом закона уводи принцип у коме починилац насиља не сме да остане са жртвом увек када постоји непосредна опасност од насиља, и да се успоставља континуитет заштите жртве од насиља све док она не буде у стању да се опорави, а насилник сноси одговорност.

Министарка правде је указала да се до сада показало да тешкоће постоје када се деси насиље или прети његово понављање, а не постоји законски основ да се починиоцу закона одреди притвор, као и када се насиље није десило а прети опасност да се деси.

Од пријаве опасности до почетка парничног ли кривичног поступка против починиоца, жртва је изложена поновном ризику и опасности од ескалације насиља, истакла је Кубуровићева.

Указала је да је предлогом закона дефинисано да се реакција на насиље не састоји само од ограничавања права починиоца већ и да подразумева низ психолошких и социјалних поступака и метода.

Подразумева и изрицање хитних мера ономе које насилље починио а којима се ограничавају одређена права у корист заштите жртве.

Кубуровић је навела да је непосредна опасност када неко намерава да почини насиље, када га је већ учинио а има намеру да га понови.

Непосредна опасност процењује се на основу понашања починиоца, навела је Кубуровићева.

Предвиђено је изрицање хитних мера које погађају починиоца које могу трајати 48 сати, а њихова сврха је да се он, пре свега, удаљи од жртве.

Предвиђено је и да полицијски службеник може, након што сачини процену ризика од непосредне опасности од насиља, да изрекне хитну меру чији је циљ да се насилник удаљи из стана или му се забрани да контактира жртву и прилази јој.

Кубуровићева је објаснила да је циљ тих решења да се благовремено и делотворно омогући безбедност жртви у случајевима када не постоји законски основ за одређивање притвора или нека друга мера заштите.

Поред хитних мера, законом се предвиђа и да органи који се стављају у заштиту жртве насиља, пружају подршку жртви, почев од информисања о њеним правима, пружање помоћи, психолошке заштите…

Одузимање имовине најбоља превенција криминала 

Образлажући посланицима Народне скупштине измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, Кубуровићева је изјавила да је одузимање имовине један од кључних елемената којим се остварује сврха кривичног законодавства, односно генерална превенција изршења кривичних дела. 

Она је подсетила да је Србија 2008. године донела Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, који је 2013. године замењен сада важећим законом о чијим се изменама данас разговара.

Министарка је рекла да подаци Дирекције за управљање одузетом имовином показују значај Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

"Трајно је одузето око 30 разних непокретности, 850.000 евра, око 47 килограма чистог злата. Када је реч о привремено одузетој имовини и непокретностима, Дирекција располаже са 76 кућа, 252 стана, 124 локала, једном пословном зградом и једном зградом за колективно становање", навела је Кубуровићева.

Министарка је додала да су привремено одузета 54 привредна друштва, 87 милиона динара и више од 12,6 милиона евра као и да Дирекција остварује месечни приход од 80.000 евра у динарској противвредности, од издавање привремено одузетих непокретности. 

Опозиција: Цивилни сектор недовољно заступљен у изради Закона 

Посланици дела опозиционих странака у Скупштини Србије оценили су да цивилни сектор није био довољно заступљен у изради предлога Закона о спречавању насиља у породици.

Посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић оценио је током скупштинске раправе да није добро што је Аутономни женски центар "искључен" из Радне групе која се бавила израдом предлога Закона о спречавању насиља у породици. Оценио је да од квалитетних законских решења која ће заштитити жене жртве породичног насиља, зависи "да ли желимо да живимо у у друштву грађана и грађанки или робова и робиња".

"Говоримо о робињама, то је суштина и истина јер те жене трпе насиље у породици. Према овим проблемима морамо да се односимо са емпатијом и опрезношћу јер је важно да донесемо најбоље могуће решење како би заштитили жене које раде послове за које нису плаћене или су плаћене мање од мушкараца", казао је Божовић.

Реагујући на излагање Балше Божовића, посланик владајуће Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић казао је да је "срамота да нас неко прозива да смо робови и робиње", као и да је насиље над женама било највеће када је на власти био ДС који је трошио "енормне своте новца на заштиту жена".

Према речима посланице Либрално демократске партије Наташе Мићић, улога цивилног сектора није довољно заступљена у предлогу закону.

Она је оценила да сиромаштво и патријархални модел живљења утичу на насиље у породици као и да репресивне мере нису довољне за сузбијање породичног насиља.
"Прва препрека за сузбијање насиља и криминала јесте непостојање независног правосуђа у Србији", оценила је посланица ЛДП-а.

Министарка правде Нела Кубуровић одбацила је наводе опозиционих посланика да је цивилно друштво било искључено из припреме предлога Закона о спречавању насиља у породици.

"Ако не усвојите нечији предлог, то не значи да је он искључен из радне групе. Било је примедби Аутономног женског центра али то не значи да нису били пођеднако уважени", казала је министарка. 

На дневном реду седнице су и измене Кривичног законика, Предлог закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, које је поднела Влада Србије.

Седница је почела нешто после 10 сати постављањем посланичких питања након чега су уследили предлози за допуну дневног реда.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи