Дачић: Унапређење дијалога са Канадом

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић јуче је у Отави у разговору с председницима оба дома канадског парламента потврдио спремност Србије за унапређење дијалога с Канадом, а посебно политичког дијалога на највишем нивоу. У канадском парламенту биће инаугурисан нови сазив Парламентарне групе пријатељства Србија - Канада.

Ивица Дачић је тим поводом своје домаћине, председника Сената Џорџа Фјурија и председника Доњег дома Џефа Регана позвао да посете Србију.

Сусрет је, како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, био прилика за отворен разговор о српско-канадским односима као и већем броју питања попут канадске подршке евроинтеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у региону Западног Балкана и односима са НАТО-ом.

Данас ће у канадском парламенту бити инаугурисан нови сазив Парламентарне групе пријатељства Србија - Канада коју чине 16 сенатора и парламентараца што представља српски кокус у Канади.

У години у којој се прославља 75 година успостављања дипломатских односа две земље кључно ће бити финализовање споразума о ваздушном саобраћају и почетак визне либерализације, наводи се у саопштењу.

Шеф српске дипломатије се, иначе, током посете Канади сусрео и са канадским министром за имиграциона, питања избеглица и држављанство Џоном МекКалумом чиме су званично покренути разговори на политичком нивоу о почетку либерализације визног режима као и укидању рестрикција које важе за припаднике администрације некадашње СРЈ.

Саговорници су закључили да је за та питања задужено више ресора, од иностраних послова до унутрашњих послова и имиграције те да су потребни разговори надлежних експертских тимова.

Са наше стране потврђена је спремност да се у наредном периоду у обезбеђивање политичке подршке укључе и парламентарне групе пријатељства које постоје у српском и канадском парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи