Џонсон: Британија ће надгледати рад Специјалног суда на КиМ

Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон изјавио је у Приштини да Косово мора да се бори против тероризма, насилног екстремизма, корупције и организованог криминала.

У обраћању посланицима косовске скупштине, Џонсон је поручио да постоји "посебан проблем са криминалним бандама Албанаца", јавља дописник РТС-а.

"Ми желимо да се у региону боримо против њих", поручио је Џонсон.

Напоменуо је да, и када се говори о широј регији, Британија жели да Косово буде снага мира и стабилности на Балкану.

"И овде треба обухватити успостављање одличних односа са Србијом. Схватио сам, јер сам био тамо, да је прошлост пуна бола. И ни од једног друштва се не очекује да заборави бол. Косово и Србија имају заједнички интерес, а то је стварање нормалног односа", рекао је британски министар.

Истакао је да "такође постоји жеља и за кориговањем грешака из прошлости, и да сви они који су криви за ратне злочине са обе стране треба да буду кажњени. То важи и за Београд", рекао је Џонсон.

Нагласио је важност формирања Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

"Сарадња са Специјалним судом је толико важна за Косово, ма колико тај корак био тежак. Велика Британије ће изблиза пратити рад Специјалног суда", поручио је Џонсон.

Похвалио је политичко лидерство на Косову за оно што су урадили од 2008. године до данас, оценивши "да народ Косова има контролу своје судбине".

Британски министар се заузео против непотизма владајуће гарнитуре у Приштини, позивајући представнике власти да дају шансу људима који су завршили факултете и који су то заслужили, а не да се посао добија према родбинским и другим везама.

Џонсон сагласан са Бриселским споразумом и правима за Србе  

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон слаже се да је спровођење бриселских споразума важно, укључујући и обавезу да се формира Заједница српских општина.

У саопштењу после разговора с Џонсоном, председник Српске листе Славко Симић наводи да су саговорници висок степен сагласности постигли и у вези са дијалогом као јединим разумним начином да се решавају несугласице у овом региону.

"За мене као политичког представника Срба са Косова веома је важно да сам имао прилику да из прве руке обавестим доносиоце одлука у утицајним државама о проблемима са којима се овде суочава српски народ", наводи Симић у саопштењу и додаје да је разговор с Џонсоном био веома конструктиван, те да је гост министар спољних послова Британије с великим интересовањем саслушао како српска страна види политичку стварност и будућност на Косову.

Симић каже да су разговарали и о политичким правима и положају српског народа на Косову, те да је Џонсону указао на све чешћа настојања владе и парламента у Приштини да Србе искључе из процеса доношења одлука, што је, сматра Симић, од суштинске важности за наш народ.

Џонсон се данас у Приштини састао са представницима владе и скупштине, а поподне стиже у Београд.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи