Монтгомери: Дијалог "запео" због Приштине

Бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери сматра да је до застоја у дијалогу дошло углавном кривицом Приштине, а Београду саветује да у овој ситуацији не наседа на провокације и да остане чврст у жељи да дијалог напредује.

Монтгомери наводи да је дијалог "запео" због четири кључна фактора.

"Први фактор је то што Приштина не подноси идеју Заједнице српских општина и наставиће да блокира њено формирање", рекао је он у интервјуу Танјугу.

Један од начина на који Приштина блокира формирање ЗСО је, објашњава Монтгомери, тај да убацује нова питања, нове провокације, како би скренула питање са примене Бриселских споразума.

"Они се надају да ће подстаћи Србију да одговори на контрапродуктиван начин. Отуда иницијатива о Трепчи и последњи 'захтеви' за признање Косова".

Други фактор је, каже Монтгомери, то што је косовска влада слаба и у стању конфузије.

"Они немају ни снаге, ни храбрости, ни жеље да предузму тешке кораке, који су потребни са обе стране. Много им је лакше да поново буду у вербалном рату против Срба", оцењује бивши амерички амбасадор.

По њему, трећи фактор је то што косовски "Албанци верују да и ЕУ и САД имају много више симпатија према њима" и зато су, каже, много слободнији у томе да коче процес и да не дају резултате. На крају, четврти фактор је то што је ЕУ суочена са низом унтурашњих проблема и због тога је мање способна да делује снажно по питању дијалога, додао је Монтгомери.

Некадашњи САД амбасадор и добар познавалац прилика у региону, којем је управо изашла књига "Кад овације утихну" и у џепном издању се може наћи на Сајму књига, сматра да Београд треба да игнорише очигледне провокације, да се издигне изнад ситуације и остане чврста у својим уверењима и жељи да дијалог напредује.

"Побрините се да кривица за недостатак напретка у потпуности падне на косовске Албанце и инсистирајте да ЕУ на то одговори," закључио је Монтгомери.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи