Дачић: Односи Србије и Турске кључни за регион

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је после сусрета са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом да су односи Турске и Србије од виталног значаја за стабилност у региону и могу да утичу на смањење тензија и окретање региона ка заједничкој будућности.

"Конструктиван прилаз и пријатељски односи између Турске и Србије могу да утичу веома стабилизирајуће на цео регион и да утичу на смањење међусобних тензија и на окретање ка заједничкој будућности", рекао је Дачић у Анкари.

Како је рекао шеф српске дипломатије, Србија је показала Турској да јој је искрени пријатељ за време неуспелог покушаја пуча у јулу ове године.

"Ми смо веома јасно и децидирано још исте вечери када је дошло до покушаја државног удара, 15. јула, исказали наше противљење сваком покушају насилног преузимања власти и пружили подршку демократски изабраним властима Турске", истакао је Дачић.

Како је додао, Србија неће бити полигон за било какве организације које ће радити против Турске или раде против Турске.

"Ми смо опредељени за мир, за стабилност. Опредељени смо за тражење заједничких интереса у разним областима, од политике, економије, па до културе, образовања, науке, спорта...", казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је изјавио и да се очекује посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, као и посета министра Чавушоглуа.

Подсетивши да су се током министарског савета ОЕБС-а, који је организован у Београду у децембру 2015. за време председавања Србије тој организацији, први пут после инцидента око обарања руског авиона сусрели министри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Чавушоглу.

Дачић је најавио и да би 12. и 13. децембра у Београду требало да буде одржан министарски савет Организације за црноморску економску сарадњу, чији је председавајући пре Србије била Русија, а од 1. јануара председавање преузима Турска.

"Тако да ето прилике да Лавров и Чавушоглу наставе разговоре у Београду, али ето прилике за развој наших билатералних односа и билатералне сусрете", рекао је Дачић новинарима.

У разговору Дачића и Чавушоглуа констатована је обострана опредељеност за даљи развој политичке, економске, културне билатералне сарадње, као и у области енергетике и туризма.

Такође, на данашњем састанку је договорено унапређење сарадње дипломатских академија две земље, као и упознавање са најсавременијим системом електронског архивирања документације који се примењује у Министарству иностраних послова Турске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Обострано је закључена потреба интензивирања економске сарадње, што је од заједничке ваžжности и користи, а у том контексту као циљ постављено је достизање робне размене од милијарду долара годишње, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи