Да ли је Србији потребна професионална изборна администрација?

После прошлих избора, неправилности су биле тема и власти и опозиције. Да се тим поводом формира анкетни одбор, Скупштина је одбила. Реформа РИК-а тема је старија од једног изборног циклуса. Предлог поново долази из Цесида.

Поново предлог стар више од деценије – реформа Изборне комисије. Такав нацрт 2008. године прошао је скупштинску процедуру. Даље од тога није могао. И тада и сада, у РИК-у кажу да су спремни да размотре нове предлоге.

Било каква друга иницијатива за измену законских решења, иначе у надлежности Министарства и законодавног органа, до сада није стигла на адресу Комисије. Уколико иницијатива уђе у било какву процедуру, бићемо отворени за сваки вид сарадње на изради законских аката, саопштила је Републичка изборна комисија.

Прва година мандата нове владе – то је тренутак да се изборна администарција мења. Постојећа, кажу у Цесиду, има уске надлежности и траје само током кампање. Предлажу професионалну комисију, независну од извршне власти, са мандатом дужим од Владиног.

"У периоду између избора може да интервенише ако уочи проблем, то значи да би осим надлежности које РИК сада има предложили да се ново тело бави регистровањем бирача и регистрацијом странака, контролом финансирања изборне кампање и активности у погледу понашања медија", каже Бојан Клачар из Цесида.

Организација "Транспарентност Србија" реформу подржава. Пре свега, кажу, статус РИК-а је недефинисан.

"Ми не знамо чак да ли је РИК државни орган или радно тело Скупштине или нешто између, а то је најгоре могуће", каже Немања Ненадић из организације "Транспарентност Србија".

Нису, међутим, сагласни да би надлежности других независних органа требало дуплирати. Контролом финансирања странака се већ се бави Агенција за борбу против корупције. Такође, политичке странке се не смеју сасвим искључити.

"Наравно да је обавеза да се нађу и овлашћени представници изборних листа јер су они највише заинтересовани", каже Ненадић.

Интереси политичких странака до сада су углавном били брана променама у РИК-у. За нови предлог подршка – на речима.

"Политичке странке имају неку врсту отпора, како према промени изборне администрације, тако и према промени изборног система, али ми смо у таквој ситуацији да можемо да гарантујемо да ће се проблеми поновити ако не будемо интервенисали", каже Бојан Клачар.

Компромис би био да се професионална комисија не примењује на првим следећим изборима. Посланици се за сада не изјашњавају. Хоће, ако и када предлог дође до Скупштине. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи