Скупштина Београда о Центру "Сава" и јавним паркиралиштима

Скупштина Београда усвојила је извештај о раду комисије за анализу пословања Јавног предузећа Центар "Сава" и овластила градоначелника Београда Синишу Малог да образује комисију која ће изабрати партнера за реконструкцију тог здања. Грађани Београда који имају персонализоване Бус плус картице са уплаћеном месечном допуном, моћи бесплатно да се паркирају у појединим деловима града.

Градоначелник се овлашћује и да по спроведеном поступку Скупштини града упути предлог одлуке о избору партнера за реконструкцију и управљање објектима Центра "Сава", и да предложи друге мере за реализацију тог партнерства.

Како се наводи у образложењу закључка, Комисија која је анализирала пословање тог јавног предузећа имала је низ састанака у септембру и дала је препоруку да се спроведе избор партнера за реконструкцију и управљање објектима Центра "Сава", чији би резултат било оснивање заједничког друштва Града Београда и изабраног партнера.

Оснивањем заједничког друштва би се очувао континуитет у пословању тог центра и партнер би морао да преузме запослене у том предузећу и да одржи све заказане догађаје.

Комисија је у извештају оценила да су објекти ЈП Центра "Сава" у лошем стању, јер нису санирани ни реконструисани 40 година, а због начина пројектовања су и енергетски неефикасни.

Закључено је да је минимални износ улагања око 13 милиона евра, али да је потребно изнова радити процену.

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић рекао је новинарима да Центар "Сава" у последњих 20 година послује у минусу, "не зато што је менаџмент лош, већ зато што су се промениле околности у којима раде конгресни центри".

"Центру требају велике инвестиције и управо је то предлог да се формира комисија која ће изабрати партнера, да уђемо у јавно приватно партнерство, а да град задржи 51 одсто власништва над СЦ. Приватни партнер ће инвестирати између 15 и 20 милиона евра како би се повећали енергетска ефикаксност и капацитети и како би се конгресни центар приближио стандардима у конгресном туризму који се данас траже", рекао је Никодијевић.

Одборник Демократске странке (ДС) Зоран Алимпић оценио је да Комисија која је разматрала стање у Центру "Сава", није изнела ништа ново.

"Знамо да је објекат стар, да су потребна улагања. Поновљен је и предлог који смо раније чули, а који је уобичајен за ову градску власт, да треба увести приватног партнера. Тек нам предстоје одлуке у којима ће Скупштина града нешто одлучивати. Сада не доносимо никакву одлуку, времена за расправу ће бити када буде конкретног предлога", додао је Алимпић.

Бесплатно паркирање у деловима Београда, уз Бус плус

Изменама одлуке о јавним паркиралиштима, коју су данас одборници усвојили, грађани који имају персонализовану Бус плус карту убудуће ће моћи бесплатно да се паркирају у појединим деловима града.

Како се наводи у образложењу, просторе за паркирање - општа паркиралишта, која би функционисала у том режиму паркирања одредио би Секретаријат за саобраћај.

Бесплатно ће моћи да се паркирају власници Бусплус картица, који имају плаћену карту за текући месец или годину дана, али је потребно да регистрација возила и број Бус плуса буде унет у електронски систем контроле наплате паркирања.

Одборници су усвојили и измене одлуке о сталним манифестацијама у области културе од значаја за град, о локалним административним таксама и о оснивању и раду Службе за централизоване јавне набавке и контролу набавки.

Потврђен је Меморандум о разумевању између Београда и Техерана, усвојено неколико предлога плана детаљне регулације и измене одлуке и задовољењу потреба грађана у области спорта.

Дата је сагласност на ребалансе програма пословања за 2016. годину ЈКП "Градска чистоћа" и ЈКП "Паркинг сервис", као и о расподели нето добити из 2015. године ЈКП "Зеленило - Београд".

На почетку седнице одбијен је предлог ДС-а да се формира Анкетна комисија која би, како је рекао шеф одборника демократа Балша Божовић, испитала евентуалну умешаност градске власти у рушење у Савамали и истражила све чињенице и околности у вези са тим случајем.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи