Вулетић: Председник не мора да има чврсту партијску везу

Потенцијални председнички кандидат опозиције морао би да буде личност која би могла да обједини све кључне групације у Србији, односно да буде прихватљив за релативно тврду националистичку струју, грађанску либералну струју, али и за тренутно владајући десни центар, изјавио је данас аналитичар Владимир Вулетић.

Вулетић такође за Танјуг наводи да не би било нужно да на челу државе буде личност која има чврсту партијску везу или повезаност, те да би председник требало да представља најшири круг грађана у Србији, а не толико политичке опције.

Кад је реч о заједничком кандидату опозиције, он указује да је проблем то што је јако тешко наћи заједнички именитељ и заједничког кандидата јер, каже, постоје две јасно разграничене опозиције у оквиру којих додатно постоје значајни сукоби и неразумевања.

Вулетић сматра да је лидер радикала Војислав Шешељ значајна фигура када је реч о "десној" опозицији, али да би њега тешко сви из те групације подржали, јер крилу које је везано за ДСС и Двери, лидер попут Шешеља "није по вољи", иако имају доста заједничких погледа на стварност.

Када је реч о другој групацији, каже Вулетић, ту је проблем још већи, јер ДС сада о заједничком председничком кандидату треба да разговара са лидерима који су некада припадали тој странци, а који се, да су могли да буду заједно, не би ни делили.

Према његовим речима, не треба искључити могућност да се опозиција окупи око кандидата за кога се процени да има највише подршке у јавности, са идејом да то буде противкандидат СНС-у, односно оном кандидату кога подржи лидер напредњака Александар Вучић.

На питање колико је реално да се појави такав кандидат опозиције, Вулетић каже да је то тешко рећи, јер у Србији постоји чврста веза између избора председника и страначке усмерености, која, како сматра, није неопходна с обзиром на протоколарна овлашћења председника.

Коментаришући чињеницу да се у јавности већ помињу имена појединих кандидата, Вулетић каже да то није ништо ново, јер увек постоје "пробни балони" и ослушкивање реаговања јавности када се одређено име појави везано за одређену функцију.

Поводом изјаве потпредседника владе Небојше Стефановића да је уверен да ће лидер СНС-а Александар Вучић предложити доброг кандидата за председника Србије, који ће водити рачуна о интересима земље, а да би, у супротном, Шешељ несумњиво победио, Вулетић каже да део те изјаве сугерише победу кандидата СНС-а.

Наводи и да је та изјава релативно реална анализа, јер би у други круг избора могао да прође кандидат кога подржи СНС, док би други вероватно био Шешељ.

Председник Србије Томислав Николић раније није одговорио на питање новинара да ли ће се опет кандидовати за још један мандат на месту шефа државе.

О председничком кандидату још се не изјашњава СНС, а лидер СПС-а Ивица Дачић и министар спољних послова Ивица Дачић јуче је за Политику рекао да тренутно жели да се бави својим послом, те да су за њега председнички избори у том смислу далека будућност.

"Причекаћу да она (будућност) дође, па ћу о свему да размислим. Лагано", рекао је Дачић.

Свог кандидата, Војислава Шешеља, већ је истакао СРС.

Док поједине опозиционе странке говоре о потреби да опозиција има заједничког председничког кандидата, ДСС поручује да о зајединичком кандидату може да разговара само са патриотским организацијама, а пре свега са покретом Двери, те да може и да изађе са својим кандидатом у случају изостанка договора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи