Флекенштајн: Србија би могла да буде мост између ЕУ и Русије

Посланик Европског парламента из редова немачке Социјалдемократске партије Кнут Флекенштајн изјавио је да би Србија могла да буде мост у успостављању бољих односа између Европске уније и Руске Федерације и да није сагласан са својим колегама који сматрају да је потребно да званични Београд уведе санкције Москви.

Кнут Флекенштајн, који борави у радној посети Београду као члан делегације Европског парламента, истакао је у разговору са новинарима да је то његов лични став, али да сматра да Србија може бити мост истока и запада "докле год делимо исте вредности".

"Србија, која има добре односе са Руском Федерацијом и може да изађе са идејама за решење, а не треба, као што неке моје колеге сматрају, да Русији уводи санкције", рекао је Флекенштајн.

Посланик Европског парламента из редова немачке Социјалдемократске партије изјавио је да евентуална промена власти у Немачкој неће утицати на однос те државе према Србији и нашем европском путу, јер то није питање Ангеле Меркел, већ здравог разума.

Флекенштајн, који борави борави у Београду као члан делегације Европског парламента, рекао је на радном доручку са новинарима да су медијске спекулације о промени немачке политике према Србији, уколико на власти више не буде Ангела Меркел, обична бесмислица.

"Ја сам из Социјалдемократске уније и очекујем да на предстојећим изборима ми победимо, али без обзира да ли ће се променити власт у Немачкој, не видим зашто би се променила и политика према Србији", рекао је Флекенштајн.

Како је објаснио такав епилог после избора у Немачкој не може ни да замисли.

"Немци су поуздан партнер, који некада није лак, али однос према Србији није питање Ангеле Меркел, већ здравог разума", објаснио је Флекенштајн.

"Гласачи нам неће опростити двоструке аршине"

Флекенштајн је изјавио да је сагласан са становиштем да Европска унија има двоструке аршине у односу према појединим државама, и додао да то мора да се промени јер "нам наши гласачи то неће опростити".

У разговору са новинарима истакао је да је видљив другачији став Брисела према условима које су морале да испуне Румунија и Бугарска приликом уласка у ЕУ, у односу на оне које мора да испуни Србија и остале државе кандидати за чланство.

"Према Румунији и Бугарској ЕУ су руководила више политичким, него копенхагеншким критеријумима. То је видео и (премијер Србије Александар) Вучић, то види и Турска, али то виде и моје комшије из Хамбурга", рекао је Флекенштајн.

Он је додао да је очекивано да се премијер Србије разочара када се не испоштују потписани договори, али да треба обратити пажњу и на то шта мисле гласачи и у државама чланицама ЕУ.

"Наши гласачи нам неће опростити ако тако наставимо, а за мене је важно шта кажу они који ће гласати. Правила су јасна и ако их прекришимо то није добро", рекао је Флекенштајн.

Европски парламентарац је додао да је разумљиво што опада популарност Европској унији у Србији, али је указао на чињеницу да треба имати на уму да процес придруживања није брз и да је за њега потребно време.

Флекенштајн је објаснио да је то зато што грађани не виде и ништа им не значи када неко каже да су отворена поглавља 23 и 24, већ да је потребно, кроз реформе, да виде да је, примера ради, правосуђе ефикасније и брже.

Додао је и да је потребно и да Европска унија учини видљивијим све што чини како би помогла Србији на путу евроинтеграција.

"Иако је новац веома важан, није ствар само у њему, већ у повезивању друштава. Новац је ограничен чак и у ЕУ, па зато морамо да радимо на приближавању Европе и њених вредности грађанима Србије. Плашим се да се тај осећај заједништва губи", оценио је Флекенштајн.

Упитан да ли има информације о томе да наредна поглавља неће бити отворена у октобру, како је најављивано, због застоја у дијалогу између Београда и Приштине, Флекенштајн је рекао да не зна да ли је то истина, али да је сигурно да Србија неће бити примљена у ЕУ све док постоје отворена питања на Косову.

"Зато треба да се убрза процес примене онога што је договорено, јер није довољно да то буде само на папиру. С друге стране, ЕУ би требало да има у виду да вам не чини услугу уколико вас прејако притиска. Обе стране треба да буду разумне", рекао је Флекенштајн.

Како је констатовао, у сваком случају домаћи задатак на крају мора да се заврши. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи