Хофер: Србији следи златан период, Влада веома одговорна

Кандидат Слободарске партије (ФПО) за председника Аустрије и трећи председник аустријског парламента Норберт Хофер изјавио је да се Влада Србије по питању референдума у Републици Српској "веома дипломатски понашала" и изразио уверење да Србију очекује златна будућност.

На питање како коментарише предстојећи референдум у Републици Српској и противљење високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентина Инцка да се он одржи, Хофер је, у интервјуу Танјугу, одговорио критиком на рачун аустријског дипломате у Босни и Херцеговини.

"Нисам уверен да активности господина Инцка, који се несумњиво труди, доприносе смиривању ситуације на лицу места. Верујем да је овде потребно више дипломатског прилаза. Ја сам за дипломатско деловање, јер дипломатија отвара врата, а не затвара их. Треба бити веома обазрив", указује Хофер.

Истовремено, Хофер има речи хвале за Владу Србије, која се, како је подвукао, по овом питању веома дипломатски понашала.

"Ако се узме у обзир историја Србије и проблеми који постоје, влада у Београду деловала је веома дипломатски и разумно", закључио је Хофер.

Србија мора да постане чланица ЕУ, поручио је Хофер, подвукавши да се та земља позитивно развија, те да је очекује "златна будућност".

"Златна будућност значи да ће идућој генерацији бити много боље него актуелној, а то је нешто што је важно за земљу. То подстиче и грађане да дају допринос, јер знају да то раде за будуће генерације", рекао је Хофер.

То није, међутим, случај у свим европским државама, навео је, јер се у некима већ сада види да ће следећој генерацији бити горе него актуелној, први пут после Другог светског рата.
Позитиван развој Србије ће, према његовим речима, водити земљу у одличну будућност – Србија ће засигурно бити чланица ЕУ, и биће веома важна земља Уније.

"Чланство Србије, као партнера у Унији, гарант је мира, слободе и безбедности унутар ЕУ. Знамо из искуства из прошлости да је стабилност у земљама Западног Балкана од највећег значаја по Европу и свет. Зато све наше напоре морамо фокусирати на јачања заједништва. Србија мора постати чланица. Мора бити и ојачано разумевање између Србије и Хрватске и да буде јасно да су нам потребне обе земље за позитиван развој ЕУ", казао је Хофер.

Хофер је указао на то да разуме уздржаност обе стране, што приписује личним искуствима током рата, али уједно поручује да то мора да се савлада и да је неопходно кренути напред ка заједничкој будућности.

И током недавне посете Хрватској, Хофер признаје да је у Загребу приметио само делимично разумевање за потребу боље регионалне сарадње.

"Било је разумевања да се мора побољшати однос. Био сам тамо када је било дипломатских проблема, али нисам разговарао са шефом дипломатије већ са његовом заменицом. Уверен сам да на крају разумевање мора да превлада, јер постоје слични интереси, култура, економске структуре. Јасно је да само заједнички пут Европе може бити прави", додао је Хофер.

Када је реч о условљавању Србије Косовом на путу ка ЕУ, Хофер истиче да се ради о шкакљивом питању.

"Не подржавам када политичари преко медија другим државама поручују шта морају да учине. Постоје проблеми који се могу решавати дијалогом који би водио ка путу без условљавања са споља. Условљавања су увек проблем и воде ка губитку једне стране. Не треба ништа поручивати преко медија, треба сести за сто и пронаћи заједнички пут", поручио је Хофер.

Упитан које би му било прво службено путовање, Хофер се није либио да каже – Србија ће бити међу првим земљама које ће посетити.

Можда ће, каже, и пре 4. децембра, за када су заказани председнички избори у тој земљи, посетити Србију како би послао сигнал подршке њеном европском путу.

"Моја прва путовања ће ме водити у земље нашег региона, такозване Вишеград плус групе, али посетићу наравно и Швајцарску, Кину и многе друге земље од интереса за Аустрију. Виђаћете ме често у Србији, Хрватској, Словенији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, али наравно и у Немачкој.

Земље Средње Европе су моје посебно интересовање, јер је то од великог значаја за стабилност и мир", закључио је Хофер.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи