Дрецун: Нико неће моћи силом да избрише РС

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је, поводом претње ратног команданта Армије БиХ Сефера Халиловића, да такве екстремне изјаве озбиљно нарушавају мукотрпно успостављен мир и суживот у дејтонској БиХ.

Право српског народа да живи на својој земљи, да буде равноправан са осталим народима у дејтонској БиХ не сме нико да доводи у питање, нити ће било ко моћи да силом избрише Републику Српску, рекао је Дрецун Танјугу.

"Највећи гарант опстанка РС, поред њеног народа, поред Дејтонског споразума је Република Србија која је истовремено и најважнији чинилац стабилизације целог региона", рекао је Дрецун.

Оценио је да је БиХ потребна политичка стабилност и просперитет што се не може постићи претњама једном ентитету и његовом народу.

"Проблеми се решавају преговорима, договором и компромисом, а не позивањем на уништење, на рат и разарање. Тога је било и сувише", навео је Дрецун.

Халиловић је, како је навео, "гласноговорник оних који би да доврше започети посао уништења српског народа и Републике Српске, а који се већ месецима организују да изазову инциденте који негирају српском народу и РС право на постојање".

Сматра да је такво понашање озбиљна претња по стабилност, мир и будућност не само српског народа већ и Бошњака и Хрвата.

Дрецун наглашава да ће мудра политика коју је Република Србија водила ових година, и у овом случају успети да потпуно избрише могућност дестабилизације не само БиХ, коју би, како каже, неки изгледа желели тамо, већ и да стабилизује читав регион.

Начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић запретио је нестајањем Републике Српске ако референдум у Српској буде спроведен јер, како тврди, то ће значити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и ступање на снагу Устава БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи