Тим УН: Подршка Влади Србије у мигрантској кризи

Како би циљеви из Њујоршке декларације, која се тиче миграната, били постигнути, тим Уједињених нација у Србији спреман је да настави снажну подршку Влади Србије и локалним и регионалним властима.

У Њујорку се одржава 71. заседање Генералне скупштине УН, на којем учествује српска делегација са премијером Александром Вучићем на челу.

У саопштењу Канцеларије координатора УН у Србији наводи се да је генерални секретар УН Бан Кимун позвао светске лидере, који су се јуче окупили на седници Генералне скупштине УН, како би усвојили Њујоршку декларацију за избеглице, да се обавежу да ће поштовати права свих оних који су присиљени да напусте своје домове.

Наводи се да се, усвајањем декларације, државе чланице обавезују на почетак преговора који воде ка усвајању глобалног договора за безбедне, уредне и регуларне миграције до 2018, затим на развијање смерница за третирање миграната у тешким ситуацијама, као и на постизање праведније расподеле терета и одговорности за прихват и подршку избеглица усвајањем глобалног договора о избеглицама 2018. године.

Бан Кимун је, како се додаје, објаснио да усвајање Њујоршке декларације значи да ће "већи број деце моћи да похађа школу, више радника ће моћи да безбедно тражи посао у иностранству, уместо да буду на мети кријумчара, а више људи ће имати избор да ли да се пресели једном када је конфликт завршен и створене нове могућности код куће".

Поред тога, генерални секретар и генерални директор Међународне организације за миграције (ИОМ) потписали су нови споразум, којим та организација постаје саставни део организације Уједињених нација, чиме ће се ојачати свеобухватан глобални приступ миграцијама.

Генерални секретар је такође покренуо нову кампању под називом "Заједно – поштовање, сигурност и достојанство за све" како би се "одговорило на све већу количину ксенофобије, а страх претворио у наду".

Позвао је светске лидере да се придруже кампањи и заједно обавежу да ће бити поштована права свих оних који су присиљени околностима да напусте своје домове у потрази за бољим животом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи