Важан тренутак за посету српског премијера САД

Председник Владе Србије Александар Вучић отпутовао је у Сједињене Америчке Државе, где ће учествовати на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, имати бројне билатералне сусрете а говориће и на годишњем скупу Фондације "Клинтон". Ова посета долази у право време, сматрају аналитичари.

Само неколико недеља пошто је у Београду угостио америчког потпредседника, српски премијер трећи пут за нешто више од годину дана у посети Сједињеним Америчким Државама. Динамика у дипломатији није само број, већ показатељ међусобног поверења и поштовања – сагласни су они који добро познају америчко-српске односе, било да их посматрају из Вашингтона или из Београда.

"Дуже време говорим да је сваки контакт битан у смислу да се гради поверење и слика Србије и власти која разбија перцепције још из деведесетих година", рекао је Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона.

Декан Факултета политичких наука у Београду Драган Симић сматра да је тренутак у којем долази до посете изузетно важан.

"У свету политике кажу да се тамо треба наћи управо у овом тренутку, бити присутан када се разговара о врло важним питањима, o питањима која се тичу и региона па и неких ствари које се тичу наше земље биће отворена на конференцији Клинтонове фондације", каже Симић.

Кесић је, међутим, међу онима који сматрају да је тренутак осетљив – с обзиром на то да ће премијер учествовати на конференцији Фондације "Клинтон" у финишу изборне трке коју трче Хилари Клинтон и Доналд Трамп. Да ли се Србија тако опредељује?

"Они су позвали да се тамо прича Сребреници, хоћете да пустим да се не чује српски глас. Ја морам да имам добре везе у оба кабинета и на томе радим. Имаћу сада и веома важан састанак са једним од водећих републиканаца, нећу да вам откривам ко је, то је мој посао да тако радим", нагласио је премијер Александар Вучић.

Симић каже да је "увек боље бити за столом него на менију".

"Дневни ред говори да ће бити контаката са свим факторима, тако ће за Србију бити добро, ма ко да победи. И управо је зато важно бити на овом месту у овом тренутку. Ту је један прагматичан реалистичан приступ који по правилу даје добре резултате", објашњава Симић.

Осим политичара, на конференцији у Њујорку учествоваће и челници великих предузећа и корпорација па је то и прилика да се за Србију заинтересују важни инвеститори.

"На свакој таквој конференцији је важније оно што се дешава на ходницима. Амбасада је ангажована, имамо доброг амбасадора и ту нема дилеме, тај програм са пословним светом ће бити пун и богат и мислим да може да се направи нешто корисно", додао је Кесић.

Премијер ће у Америци имати бројне билатералне сусрете. Осим америчких званичника, очекују га, између осталог, и састанци са шефицом европске дипломатије и председником Турске.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи