Аналитичари: Вучићеве посетa САД од изутеног значаја

Билатерални и економски односи са САД, мигрантска криза и регионална питања биће у фокусу посете премијера Александра Вучића Сједињеним Америчким Државама, где ће говорити на Генералној скупштини УН, као и на конференцији "Клинтон фондације". Аналитичари сматрају да је одлазак премијера Вучића у САД и учешће у разговорима о тако битним темама изузетно значајно.

Председница Центра за европску политику Александра Јоксимовић каже да је сваки одлазак српских званичника у САД од изузетног значаја за билатералне односе, али и у ширем контексту.

"Имајући у виду да је Србија са ЕУ била део партнерских покушаја да се ублаже последице мигрантске кризе, односно да се на адекватан начин носи са том кризом, раме уз раме са ЕУ, верујем да ће излагање премијера Вучића у УН бити изузетно значајно", наводи Јоксимовић.

Александра Јоксимовић каже да је учешће на таквим мултилатералним догађајима увек прилика да се договоре и догоде бројни билатерални сусрети са највишим званичницима, те да се разговара о билатералним питањима, али и регионалним проблемима.

Каже и да се конференција "Клинтон фондације" већ дуги низ година одржава у исто време кад заседа Генерална скупштина, а бави се кључним, глобалним темама, у различитим секторима, од економије до регионалне стабилности.

Подсетивши да ће Вучић учестовати на панелу о регионалном помирењу, на којем ће бити речи и о Сребреници, Јоксимовић каже да је уверена да ће српски премијер искористити прилику да говори о својој забринутости за регионалну стабилност, као и о доприносу Србије помирењу.

Јоксимовић не сматра да Србија Вучићевим учешћем на конференцији "Клинтон фондације" даје подршку било ком од кандидата за председничке изборе у САД, те додаје да је добро што се Србија не меша у унутрашња питања, поготово зато што ни на који начин не може утицати на исход.

Она оцењује и да се спољна политика САД према Србији, региону, али и шире, неће суштински мењати без обзира ко победи на председничким изборима, Хилари Клинтон или Доналд Трамп.

Да је посета премијера Вучића Америци веома значајна, сматра и Невен Цветичанин из Института друштвених наука, који истиче да је свака посета за државу наше величине некој од земаља "првог ранга" - САД-у, Русији, Кини и Великој Британији, битна за нашу земљу.

Обичај је, додаје Цветичанин, да се такве посете искористе за успостављање веза у дипломатији, политици, бизнису, те истиче да Србија треба да гради свој систем међународних веза, како би што боље пласирала своје мишљење и интересе.

Напомиње да је у САД тренутно врло осетљива ситуација, уочи председничких избора, на којима не знамо ко ће победити.

"Пошто су тренутно прилично изједначене шансе као држава треба да на неки начин поведемо рачуна о тој ситуацији и да имамо избалансиран став према кандидатима", рекао је Цветићанин, напоменувши да је тешко претпоставити да ће победа било ког кандидата довести до "потпуне космичке промене политике".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи