Јоксимовић: Јачање руске меке моћи глобални тренд

Јачање руске меке моћи председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић види као глобални тренд, наводећи да су у Србији неки правци ширења те моћи медији, али и сарадња с одређеним невладиним организацијама и политичким странкама са проруским ставовима.

Јоскимовићeвa у изјави за Танјуг наводи и да свака велика сила увек има и инструменте меке моћи којима утиче на збивања у различитим државама и глобално, па тако и западне силе, које имају и велику економску моћ и моћ у свим другим сферама.

"Наравно да увек постоје инструменти меке моћи који су у њиховим рукама такође", рекла је Јоксимовићева.

Наводећи да ту врсту утицаја користе и неке друге земље, попут Турске, Јоксимовићева каже да то не мора увек да има негативан предзнак, али додаје да може значити инсистирање на одређеним политичким ставовима.

На питање да ли мека моћ Русије у Србији може да пролонгира европске интеграције, Јоксимовић каже да су камен спотицања унутар саме ЕУ различити ставови ЕУ и одсуство јединственог става у вези са политиком према Русији што, додаје, говори у прилог томе да однос Србије према Русији у овом тренутку није од круцијалног значаја за њен напредак на путу ка ЕУ.

Односи на међународној политичкој сцени се, како каже, свакодневно убрзавају и доживаљају драматичине обрте, тако да је неизвесно како ће изгледати заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ у тренутку кад Србија буде отворила Поглавље 31.

"У зависности од тога какви односи буду између ЕУ и Русије у тренутку када до тог поглавља дођемо, он на одређени начин може утицати, али још се не налазимо у тој фази", каже Јоксимовић.

Објаснила је да, када говоримо о односима са Русијом, у овом тренутку је камен спотицања унутар саме ЕУ чињеница да не постоји унитарни глас који говори о јединственим ставовима у вези са политиком према Русији.

Према њеним речима, санкције које ЕУ примењује у односу на Русију у овом тренутку су продужене до марта 2017. године, али истовремено постоји велики број, чак и кључних земаља и значајних актера на политичким сценама у кључним земљама које сматрају да политику санкција према Русији треба преиспитати и редуковати.

Јоксимовићева каже да суштински Србија тежи европским интеграцијама, да су интеграције последњих 15-16 година тема свих предизборних кампања, да су само оне странке и коалиције које су заговарале европски пут имале реалних шнаси да добију изборе, те да се чини да је већинска Србија у потпуности окренута европским интеграцијама.

Премијер Александар Вучић рекао је густујући на РТС-у да у Србији има меке моћи и Русије и западних земаља, али да смо ми независни и суверени, те да никакав покушај дестабилизације Србије неће променити наш стратешки пут и одлуку куда идемо.

"То је начин притиска на нашу земљу и с тим морате да научите да живите. То сви раде. Сви су заинтересовани за ово подручје, а ми смо заинтересовани да сачувамо своју земљу. Ми смо независни и суверени", поручио је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи