Дачић са шефовима дипломатија несврстаних о КиМ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић последњег дана 17. самита Покрета несврстаних земаља у Венецуели имао је бројне билатералне састанке са својим колегама из земаља чланица тог покрета са којима је разговарао о принципијелној подршци званичном Београду у вези са Косом и Метохиjом.

Министар Дачић и министар иностраних послова Републике Гватемале Карлос Раул Моралес Москосо у срдачном разговору оценили су веома садржајном међусобну сарадњу и подршку на мултилатералном плану.

На данашњем састанку договорена је и размена билатералних посета са циљем продубљивања и ширења одличне билатералне сарадње на привредне, културне и образовне сарадње.

Шеф српске дипломатије састао се и са министром иностраних послова Алжира Рамтане Ламамром. На састанку је оцењено да се традиционале пријатељске везе између две државе развијају на обострано задовољство.

Двојица министара сложили су су да је потребно да се у што скорије време реализују билатералне посете на високом нивоу.

Министар Дачић састао се и министром иностраних послова Краљевине Бутан Дамчом Дорђијем. Министар Дачић захвалио је на принципијелном ставу у вези са Косовом и Метохијом.

Дачић је разговарао и са министром иностраних послова Судана Ибрахимом Гандуром, коме је захвалио на приципијелном ставу и подршци око Косова и Метохије. Оцењено је да има великог простора за развој економских и културних веза.

Шеф српске дипломатије састао се и са председником Владе Краљевине Свазиленд Барнабасом Сибусисо Дламинијем, а двојица званичника су оценила да су билатералне везе развијене.

Последњег дана Самита министар Дачић разговарао је и са председником Владе Уганде Рухакана Ругундом који је потврдио принципијелан став Уганде о непризнавању Косова, на чему је шеф дипломатије захвалио.

Шеф српске дипломатије разговарао је и са председницом Владе Намибије Саром Кугонгелва-Амадилом. У разговору је министар подсетио на искрене историјске везе које указују на потенцијал развоја билатералне сарадње на бројним пољима.

Премијерка Намибије захвалила је на подршци њеној земљи, подвукла важност унапређења билатералних односа и потврдила да нема промене њиховог става када је реч о КиМ.

Министар Дачић разговарао је са потпредседником Владе и министром иностраних послова Вијетнама Фам Бин Мином, а саговорници су констатовали пријатељске односи две земље на свим пољима.

Први потпредседник Владе Србије разговарао је и са председником Владе Сент Винсент и Гренадина Ралфом Гонзалвесом, а заједнички је оцењено да постоје велике могућности за развој билатералних веза на више поља, али и да је неопходна међусобна подршка на мултилатералном плану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи