Стефановић: Довољан број полицајаца ангажован за Параду поноса

Министар полиције Небојша Стефановић позвао је грађане уочи Параде поноса да се уздрже од насиља. Ангажован је довољан број полицајаца како би се осигурао ред и мир, рекао је Стефановић за РТС.

Парада поноса је скуп високог ризика, рекао је министар Стефановић позивајући грађане да се сутра уздрже од насиља.

"Важно нам је да нико не мисли да ће рушењем и паљењем града и сукобима са полицијом постићи било који ефекат", рекао је Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а наводећи да не очекује демонстрације и проблеме.

Ангажован је, каже, довољан број полицајаца који ће осигурати да не буде нереда и напада.

"Бићемо будни и нећемо дозволити да атмосфера у којој није било назнака да ће бити већих сукоба опусти полицију. Бићемо присутни у довољном броју да осигурамо ред и мир на улицама Београда", поручио је Стефановић.

Говорећи о инцидентима уочи 152. вечитог дербија, Стефановић је рекао да се један број навијача сукобио како са другим навијачима, тако и са полицијом.

"Брзом интервенцијом смо показали да то нећемо толерисати. Приведено је 44 хулигана, а повређено осам полицајаца који су збринути у Ургентном центру", рекао је Стефановић.

Министар је поручио да "није дозвољено рушити ову земљу и тући људе јер имају другачије мишљење".

Истиче да су последње велике полицијске акције "Цунами", "Циклон", као и заједничка акција са немачком полицијом, производ озбиљног рада, као и да су дуго припремане.

"Више од 150 људи је задржано, сакупљено је довољно доказа да су се бавили најтежим криминалним делима. Осујетили смо и покушај убиства и тако показали и превентивно деловање", рекао је Стефановић.

"Задали смо озбиљан ударац нарко-картелима. Поред велике акције са Немцима када смо у последњих 12 месеци заплелини 303 килограма кокаина и велику количину хашиша и марихуане, показали смо да смо озбиљна полиција која служи својим грађанима", нагласио је Стефановић.

Актуелна тема у Србији и остатку Европе је и даље мигрантска криза.

"Ми смо и даље привржени свеобухватном решењу на нивоу Европе, било би бесмислено да једна земља сама решава мигрантску кризу која ништа није ни учинила да до ње дође", рекао је Стефановић.

Навео је да је разговарао са премијером Александром Вучићем и министром Александром Вулином, који је задужен за миграције, о конкретним мерама које полиција може да предложи за ојачавање наших граница, али и одређених мера које се тичу промене законодавства у смислу новог Закона о азилу и новог Закона о странцима.

"МУП ће предложити нове законе о азилу и странцима, хоћемо да покажемо да није дозвољено незаконито улазити у Србију односно да за то постоји законска последица, али разговарамо са свим партнерима како можемо да решимо неконтролисани прилив људи који после тога немају где да оду. Ако после Србије немају где да оду онда је потпуно нелогично да неко очекује да они могу бесконачно да улазе у Србију, јер просто ми то не можeмо да издржимо", нагласио је Стефановић.

Он је навео да је разговарао са премијером о сету мера које је предложио МУП.

"Премијер ће размотрили све што смо Вулин и ја саопштили из своје надлежности у смислу заштите државне границе, али и збрињавања миграната. Комесаријат и наше министраство које води Вулин тренутно збрињава више од 6.000 људи који имају храну и лечње и све пристојно и хумано што једна земља може да пружи. Поред безбедности коју морамо да гарантујемо нашим грађанима, морамо да бринемо и о финансијском аспекту", рекао је Стефановић.

Стефановић је са премијером Александром Вучићем био у Паризу, где се састао и са француским министром унутрашњих послова Бернар Казневом. Са њим је потписан споразум о стварању заједничких истражних ударних група које ће се бавити, пре свега, спречавањем кријумчарењем оружја, али и борбом против тероризма и спречавања криминала.

"Договорили смо да тесно сарађујемо, као и до сада што смо дали добре резултате, а уверен сам да ћемо заједно са Француском боље моћи да обучимо нашу полицију како би наши грађани били сигурнији", рекао је Стефановић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи