Ђурић: Ишао сам у Брисел да "вадим кестење из ватре"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да разговори у Бриселу нису пријатни, и да је "ишао да вади кестење из ватре", али да су успели да продуже важење статусно неутралних таблица за још пет година.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Марко Ђурић је истакао да се таблице КиМ неће укидати и неће скидати на прелазима већ ће се на статусне симболе прелепљивати две беле налепнице.

"Споразумом из 2011. предвиђено је укидање наших таблица за КиМ с тим што је предвиђено да првог новембра 2016. године престане са важењем режим статусно неутралних таблица и забрањен улазак српских таблица на КиМ и да стављају – проба РКС таблица", рекао је Ђурић.

Додао је да су преговорима успели да продуже важење статусно неутралних таблица.

"Оно што смо успели да урадимо јесте да продужимо за још пет година важење статусно неутралних таблица, да омогућимо наставак важења а не укидање КМ таблица, и да се не скидају наше таблице, него да се и даље на територију КиМ улази са нашим таблицама", објашњава Ђурић.

Каже да се ништа не мења у процедури када неко путује са КМ таблицама, да остаје све исто за КиМ.

"Оно што се мења од 15. новембра јесте режим налепнице на прелазима ка јужним деловима КиМ. На статусне симболе ће се прелепљивати две беле налепнице и то је начин да се избегне скидање таблица", истиче Ђурић.

Ђурић је рекао да је задовољан постигнутим споразумом пошто су сачуване таблице које су, како каже, један од важних знакова државности.

"Лично би ми било лакше да сам пустио и сачекао да дође први новембар и да настане хаос на прелазима, али сматрао сам да то није одговорно и да није добро", додао је Ђурић.

Говорећи о телекомуникацијама, рекао је да нису успели да затворе споразум пошто је Приштина инсистирала да имовина не буде јасно пренесена.

"Инсистирали су да имају приступ централном подсистему 'Телекома' и још неке ствари које не могу да дођу ни у разматрање. Када буду желели озбиљно да се договоре, имаћемо договор", истакао је Ђурић.

Додао је да му се чини да Приштина смишљено кочи неке од других споразума како би имала изговор за даље одлагање споразума о Заједници српских општина.

"Неопходно је да неко коначно одговара за злочине над српским народом на Косову и Метохији. Немамо најбоље искуство са међународним правосуђем, мора да се докаже да суд озбиљно гони ратне злочинце који су одговорни за то што данас нема 40.000 Срба у Приштини и 247.000 Срба на КиМ који су били принуђени да оду, али још више што нема хиљаде и хиљаде људи који су убијени", рекао је Ђурић.

Истиче да се нада да ће суд допринети да буде очишћена јавна сцена на КиМ пошто људи који су лично водили операције, каже, не могу бити мост помирења Србије и Албаније, већ треба да одговарају.

Коментаришући обуставу радова на чишћењу Храма Христа Спаса, Ђурић је рекао да је то срамотно и антицивилизацијски.

"То што се дешава у јужној покрајини, на Косову и Метохији, не дешава се сигурно нигде у Европи, то је најдиректнија дискриминација српског народа. Да ли је боље дозволити да се и даље окупљају наркомани, да се пали Храм, да се разара? То је срамотно и антицивилизацијски", закључио је Ђурић.

Mожда мислите да можете да радите шта хоћете и колико хоћете, али будите сигурни да не можете докле хоћете, поручио је Ђурић приштинским властима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи