Макалистер: Србија има подршку земаља чланица ЕУ

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер рекао је да не зна шта ће тачно стајати у предстојећем извештају Европске комисије о напретку Србије, али је истакао да од експерата Комисије и земаља чланица генерално чује да Србија "добро ради и напредује према ЕУ".

Дејвид Макалистер, који ће са делегацијом ЕП боравити у Србији од 22. до 23. септембра, каже да с нестпрљењем очекује да поново дође у Београд и верује да ће добити позитиван утисак о томе како нова влада после избора планира даљу политику према чланству у ЕУ.

"Србија је на европском путу и има велику подршку не само у Бриселу већ и у престоницама земаља чланица", рекао је Макалистер.

Верује да ће током словачког председавања, односно до краја ове године, бити отворена нова поглавља у преговорима са Србијом.

"Мислим да је поглавље 5 о јавним набавкама спремно за отварање, али има и других поглавља, рецимо поглавља 25 или 26, која ће верујем за неколико недеља, такође,бити спремна за отварање", рекао је известилац ЕП.

На питање да ли ће поглавље 35 бити најтеже и да ли ће Србија морати да призна независност Косова на крају тог процеса, оценио је да поглавље о Косову има "виталну улогу у процесу преговора са Србијом" и подсетио да оно подразумева процес нормалиазације односа Београда и Приштине.

"Поглавље 35 је отворено у најранијој могућој фази, и биће затворено на самом крају. Оно подразумева да Приштина и Београд постепено нормализују односе. У томе је кључан Бриселски дијалог у коме је постигнуто неколико споразума захваљујући ангажовању Високе представнице ЕУ", подсетио је Макалистер.

Дијалог је важан, али се постигнути споразуми морају спровести, истакао је Макалистер и додао да ће отварање нових поглавља "зависити и од тога да ли је учињен напредак у поглављу 35".

Упитан да ли Србија може да испуни своје обавезе мимо Приштине која блокира спровођење бриселских споразума, Макалистер је рекао да обе стране треба да ураде оно што је до њих и покажу резултате.

"Висока представница ЕУ, Комисија и други званиичници користе све канале комуникације да то саопште и Београду и Приштини. Обе стране треба да ураде свој посао. Време је за резултате", нагласио је известилац.

"Србија има јасну европску перспективу"

Коментаришући како би ЕУ могла да и изгледа за пет до 10 година и да ли ће Србија до тада бити члан, Макалистер је рекао да је то тешко проценити.

"Тренутно смо суочени са вишеструком кризом. Ово је кључна фаза не само за ЕУ већ и за читав континент и свет", напомиње Макалистер.

ЕУ, како је навео, мора да реши узроке који су у корену миграције у Европи, да се бори против тероризма, одржи стабилним евро, да више сарађује на плану одбране и безбедности, ојача јединствено тржиште, постигнемо нови споразум о слободној трговини, доврши стварање енергетске уније итд.

"Међутим, једно је јасно, а то је да је ЕУ још увек спремна за нове чланице, а Црна Гору и Србија имају јасну перспективу уласка у ЕУ наредних година", рекао је Макалистер.

Када ће то бити пре свега зависи од тога да ли ће Србија испунити услове из поглавља, задржати проевропски курс и спровести реформе, закључио је известилац.

Макалистер каже да ће свој извештај о Србији представити почетком идуће године и нада се да ће га Европски парламент усвојити до Ускрса.

"Верујем у одговорну регионалну политку"

Известилац ЕП рекао је да је оптимиста да ће нови хрватски премијер и премијер Србје Александар Вучић следити политику помирења и добросуседских односа у региону.

За Европску унију је јако важна регионална стабилност на Западном Балкану истакао је Макалистер.

Коментаришући погоршање односа у региону, нарочито после оштрих изјава током предизборне кампање у Хрватској, Макалистер је рекао да је био веома тужан због "непотребних националистичких тонова" у земљама региона.

"Да бисмо имали одрживу, трајну стабилност, потребна нам је политика добросудседских односа и помирења у свим земљама региона и ја ћу увек тражити од одговорних политичара из које год земље или политичке партије долазе да се уздрже од националистичког понашања", рекао је Макалистер.

Како је рекао, он ће без жеље да улази у детаље и криви било кога, увек похвалити политичаре који следе политику добросуседских односа и реагују на миран и уравнотежен начин када други покушају да их испровоцирају.

"Хрватски избори су готови, надам се да ће мој пријатељ и колега из Европског парламента Андреј Пленковић бити нови хрватски премијер и оптимиста сам да ће премијер Вучић и Пленковић следити политику добросуседских односа и помирења", рекао је Макалистер.

Србија и Хрватска ће, како је додао, увек различито гледати на одређена питања и то је нормално.

И друге земље, на северу или југу Европе имају различите погледе, али важно је да имамо добре суседске односе и да се добро слажемо, рекао је известилац ЕП.

"Као неко ко долази из Немачке, земље која је покренула Берлински процес, могу да кажем да снажно верујемо у ближу сарадњу међу шест земаља западног Балкана али и са суседним земљама које су већ чланице ЕУ, укључујући Хрватску", напоменуо је известилац ЕП.

На питање да ли Хрватска може да блокира Србију на путу у ЕУ, Макалистер је подсетио да отварање поглавља захтева једногласну подршку у Савету ЕУ изразивши уверење да ће Хрватска то имати у виду.

"Досада су сва та гласања на крају била једногласна. Верујем да ће и нова хрватска влада следити ту линију. Постоје неки специфични интереси, што потпуно разумем, и ако могу да се реше само на европском нивоу онда европске институције треба да се укључе. Билатерална питања између Србије и Хрватске треба решавати на билатералном нивоу", рекао је Макалистер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи