Полемика власти и опозиције о уговорима о великим пројектима

На седници скупштинског Одбора за правосуђе тема су били и уговори које власт склапа са стратешким партнерима, током које је опозиција тврдила да су они тајна и да их власт крије, а владајућа СНС да су сви објављени на сајту владе.

Члан одбора из СНС Александар Мартиновић показао је Уговор са "Етихадом" и Уговор о пројекту "Београд на води", док је за уговор о Железари рекао да је објављен на сајту владе и Министарства привреде, те да због његове обимности није успео да га у међувремену одштампа.

“"Сви уговори су јавни. Обмањујете грађане да Влада Србије ради нешто тајно. То није тачно”", поручио је Мартиновић опозицији током расправе о извештају о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности који је поднео Повереник Родољуб Шабић.

Мартиновић је навео да не постоје тајни уговори које су владе од 2012. склопиле до данас, али да не одговара за уговоре које је склапала претходна власт.

На тврдње посланика Нове странке Зорана Живковића да премијер Александар Вучић и Влада Србије крију уговоре, Мартиновић одговара да се то тако радило у време док је Живковић био на власти.

На опаску Живковића да је "махање уговорима фарса", а да остаје питања по којој је цени купљена Железара, Мартиновић узвраћа: "по којој је цени Живковић купио виноград".

Члан одбора из ДЈБ Душан Павловић рекао је да су на сајту Министарства привреде објављени многи уговори, али пита шта је са уговором Железаре са ХПК инжењерингом.

"Ако постоји тај уговор пошаљите ми мејлом, објавићу га на свом блогу и извинићу вам се", обратио се Павловић шефу напредњака у парламенту, а овај је узвратио да би Павловић на свом блогу требало да објави 15 решења о именовању лидера ДЈБ Саше Радуловића за стечајног управника и уговор који је склопио са својом супругом о књиговодственим пословима за фирму у којој је био стечајни управник.

Како је навео, Радуловић који је био министар привреде, бежао је 2013. из Министарства када је на улазу у зграду ухваћен са два препуна сандука документације коју је хтео да изнесе.

"Намера је била да се ти подаци изнесу из земље и тако угрози економска безбедност државе", закључио је Мартиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи