Европски парламент косовској влади: Прво ЗСО, па визна либерализација

У Европском парламенту је затражено да косовске власти пре преговора о визној либерализацији с ЕУ неодложно испуне кључне услове демаркације границе с Црном Гором и омогуће стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

То је, после гласања у Одбору ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ), изјавила словеначка европосланица Тања Фајон, чији је извештај о припремама за преговоре с Приштином о безвизном режиму усвојио Комитет ЛИБЕ.

"Позивамо косовску владу да хитно ратификује гранични споразум с Црном Гором и омогући стварање заједнице општина са српском већином", изјавила је Тања Фајон, подвукавши да "тек тад можемо почети рад на довршавању споразума о визној либерализацији".

Фајонова, потпредседница Групе социјалиста и демократа у ЕП, рекла је агенцији Бета да "визна либерализација за Косово и дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине јесу два одвојена процеса, који се одвијају паралелно и директно не утичу један на други".

Али, како је објаснила, "наравно, у оба случаја се ради о напорима да се омогући бољи живот грађана Косова, што значи и у случају дијалога и косовских Срба".

На опаску да би развој око визне либерализације за Косово можда могао имати уплива на дијалог Београд–Приштина, потпредседница Социјалистичке групе у ЕП је предочила да су "јасна мерила за напредак када је у питању укидање виза, а исто то важи и за дијалог".

"Успех, дакле, зависи од тога колико су косовски лидери спремни да убрзају испуњење постављених мерила (за безвизни режим), као и у случају дијалога и реч је такође о политичкој вољи косовске и српске стране да што пре постигну договор на што више подручја", рекла је Фајонова.

У саопштењу Групе социјалиста и демократа је подвучено да ће до "визне либерализације за Косово доћи само кад буду испуњени сви услови".

Такође је наведено да је "Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове гласао против почетка преговора о визној либерализацији за грађане Косова, док је Група социјалиста и демократа снажно за преговоре о визној либерализацији, а то може почети тек кад косовска влада крене у решавање свих отворених питања".

Тања Фајон је предочила да је задовољна што је Комитет ЛИБЕ подржао њен извештај "у настојању да се оконча изолација грађана Косова".

"Лопта је сад у косовском дворишту", додала је Фајонова, рекавши да се власти и парламент у Приштини морају латити двају битних преосталих питања, а то су ратификација граничног споразума с Подгорицом и омогућавање стварања заједнице општина са српском већином.

У саопштењу Комитета ЛИБЕ је предочено да, "кад је реч о непризнавању Косова од стране пет земаља ЕУ, предлог закона (о визној либерализацији) не доводи у питање ставове чланица ЕУ о статусу Косова".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи