Фајон: Прво демакрација са ЦГ, па укидање виза за Косово

Насиље и инциденти на Косову могу створити потешкоће у Бриселу када је у питању визна либерализација, каже известилац Европског парламента за визни режим с Косовом, Тања Фајон, уочи одлуке косовског Парламента о демаркацији са Црном Гором.

"То је један од услова Европске комисије за укидање визног режима Косову, а којем се оштро противи косовска опозиција. Опозиција сматра да Косово споразумом о демаркацији губи 8.000 хектара", каже Фајон.

Фајон, у изјави за Радио Слободна Европа, додаје да не може да гарантује напредак у овом процесу, уколико не буде било позитивних информација из Приштине ове недеље. 

Расправа у парламенту о демаркацији заказана је за четвртак, 1. септембар.

"Најпре, да видимо како ће проћи расправа у Скупштини и какав ће бити исход гласања. Наравно, надам се да ћемо имати позитиван резултат јер је демаркација границе један од услова Европске комисије, и то је нешто што сви у Бриселу очекују. Не желим да спекулишем када можемо очекивати визну либерализацију за грађане Косова. Морамо ићи корак по корак", рекла је Фајон.

Она је додала да у Европском парламенту још предстоји гласање у Либе комитету (Одбор за цивилне слободе, правду и унутрашње послове) 5. септембра.

"Могу вам искрено рећи да је ситуација веома осетљива и тешка. Током лета сам пратила шта се дешавало на Косову. Искрено се надам да неће бити тензија, насиља, или инцидената. То може проузроковати потешкоће и у Бриселу", истакла је Тања Фајон.

Према њеним речима, ако се из неког разлога ствари не развију веома позитивно, уколико стигну лоше информације из Приштине, онда не може гарантовати ништа од следећег састанка Либе комитета.

"Ипак се надам да ћемо моћи планирано да идемо напред", рекла је Тања Фајон и позвала све косовске политичаре да покушају да буду конструктивни, да воде дијалог, и да прате европски пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи