Стојановић: Косовске институције капитулирале пред насиљем

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић изјавио је да су косовске институције капитулирале пред насиљем, јер и поред настојања специјалаца нису спречиле протест Албанаца у селу Мушутиште код Суве Реке.

Према његовим речима, расељеним Србима из тог села нико није могао гарантовати безбедност, због чега нису могли да на рушевнама цркве Ваведење пресвете Богородице обележе сеоску славу Велику Госпојину.

Стојановић је агенцији Бета рекао да су лични интереси оних који обрађују и користе имања расељених Срба били јачи од свих институција, сваког реда и закона, као и интереси оних који би да политички злоупотребе ту тему ради стицања јефтиних политичких поена.

Верује да ће расељени Срби остати упорни у томе да се врате на своја огњишта и обнове своје домове и имања, као и свих 11 православних цркава у које су на богослужења ишли пре 1999. године.

Косовски Албанци из села Мушутишта код Суве Реке протестовали су противећи се повратку расељених Срба у ово село. Они су се у неколико наврата сукобили са косовским специјалцима, а том приликом приведено је више демонстраната и више полицајаца повређено.

Стојановић, који је са расељеним Србима путовао аутобусом, рекао је да нико није могао да им гарантује ће безбедно моћи да на рушевинама цркве обележе славу, па су је обележили у манастиру Зочиште ког Ораховца.

Представник расељених Срба села Мушутиште Милан Михајловић рекао је новинарима да то што се догодило није деморалисало расељене Србе који су у три аутобуса дошли да посете своје светиња и огњишта.

"Са нама је данас овде и 18 деце. То је знак да не одустајемо од својих светиња, имовине и свега што нам је важно у месту где смо рођени. Ми нисмо уплашени, а ово нам је подстицај за нове доласке", нагласио је Михајловић.

Истакао је да расељени Срби траже од мештана Мушутишта да им се извине што на велики празник нису могли да посете своје светиње и да се достојно помоле Богу.

Министар за повратак у косовској влади Далибор Јевтић рекао је да је разочаран што полиција није успела да обезбеди сигурност, "него су на крају саопштили да не могу да уклоне оне који на насилан начин покушавају да спрече оно што би требало да буде нормално".

"А нормално је не само да људи обележе свој празник, своју славу већ и да се врате својим домовима", сматра Јевтић.

Према његовим речима, протест неће поколебати ни расељене Србе ни представнике Срба на Косову и наставиће да инсистирају на повратку расељених.

"Без обзира на то што је овде примењен рецепт из Ђаковице, у Мушутиште расељени Срби морају да се врате, јер ово је тест за будућност и начин на који ће Срби и Албанци у будућности живети на Косову. У срцу Европе недопустиво је да нема слободе кретања и могућности да се људи врате својим кућама", рекао је Јевтић.

Оценио је и да у тој борби морају да учествују све институције на Косову, али и међународна заједница.

Јевтић је недавно најавио изградњу нових десет кућа у Мушутишту за расељене Србе и подсетио је да је пре неколико дана, испод билборда са фотографијама порушених кућа и убијених Албанаца са поруком "Ово су оставили Срби када су отишли из Мушутишта", постављен списак људи који треба да се врате у Мушутиште.

Министар је подсетио да је тај списак усаглашен са преставницима локалне власти и представницима локалних Албанаца из села Мушутиште.

"Дакле, реч је о акцији која има циљ да одврати људе да се врате на своја имања, али ми ћемо бити упорни да се тај повратак деси", закључио је Јевтић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи