Јањић: Србија је мета политика које не иду у корист мира

Поводом последњих догађаја у Хрватској и БиХ, политички аналитичар Душан Јањић оценио је да је Србија несумњиво мета политика које не иду у корист добросуседских односа и очувања мира и стабилности у региону.

Јањић је у изјави за Танјуг рекао да је због тога дошло време да се Србија окрене себи, да мање снаге и медијског простора даје другима, као и да постигне национални консензус за озбиљан план како да се супротстави ризицима тероризма.

"Окренимо се себи, ојачајмо, а други ће се онда прераспоредити", рекао је Јањић.

Одлуку да се обустави истрага против Алмира Мердића, једног од главних осумњичених за напад на премијера Александра Вучића у Сребреници, Јањић види као показатељ да БиХ као држава не функционише и да тужилаштво није у стању да уради посао.

"Чак ако конкретно човек није крив, неко је крив, јер то се догодило. Значи институције у региону не функционишу", каже Јањић и сматра да се криза због тога што политичке елите нису у стању да одговоре на изазове својих друштава и држава, премешта у једну идеолошко-пропаганду ескалацију.

Као пример навео је Хрватску у којој Зоран Милановић као премијер није могао да реши проблеме и који је, каже, упропастио економију, док ХДЗ није могао да формира владу.

Јањић верује да се та ескалација може превазићи на два начина, или да "шумар дође у шуму да заведе ред", што се, каже највероватније неће догодити, или да се Србија ослони на своју страну.

"Као и 90-тих година, када се смирује Блиски исток и Централна Азија, Балкан је полигон за додатну игру. Спољне силе немају интереса да се дубље баве нема, да смирују политичаре, а колико потпаљују, видећемо...", каже Јањић.

Он верује да постоји интерес да се део кризе премести на ову територију, а да би Србија с друге стране могла да искористи шансу тако што би урадила све на смиривању политичких и вербалних тензија на тај начин што би "ставила са стране оне који користе говор мржње", ојача институције и направи косензус о суочавању са безбедносним ризицима.

"Мислим на две ствари - како каналисати снагу исламског екстремизма и тероризма и на суочавање са мигрантском кризом", прецизирао је Јањић.

Говорећи о екстремизму, он је изнео податак да је око 1.500 њих регрутовано са простора, БиХ, РС, Србије и Косова и додао да је најкратичније на граници Косова, Македоније, Србије и Санџака.

Под хитно, каже он, треба направити једну стратегију и договор за суочавање са мигрантском кризом која подстиче незадовољство грађана јер верују да ће се она наставити и да ће миганти узети посао и хлеб другима.

У том смислу, каже Јањић, треба да се преиспитата и политика пријатељства са Мађарском.

Како је рекао, не треба је напустити, али наши стварни партнери по том питању су они из трилатерале - "Румунија, Бугарска, Србија".

"Имамо исту муку, Мађарска може да диже зидове, али ти људи морају негде да иду, или да остану. Морамо урадити све што је у нашој моћи да се тај притисак распореди. Такође, мора се каналисати снага утицаја Ердогана која је превелика у нашем друштву", рекао је Јањић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи