Миран протест у Пећи због демаркације са Црном Гором

У Пећи је без инцидената одржан скуп против владиног предлога о демаркацији границе Косова са Црном Гором, јавља репортер РТС-а.

Демонстранти су носили плакате са натписима "Демаркација да, али не компромис", "Не тражимо и не дамо Црној Гори земљу" и друге...

Скуп је предводио некадашњи градоначелник Пећи, Али Лајци, који је раније био уз Демократски покрет Косова, косовског премијера Исе Мустафе. На протесту је био и председник Покрета Самоопредељење, Висар Имери.

Према Лајцијевим речима, ако у Скупштини прође предлог о демаркацији, посланици морају да имају у виду да ће то произвести политићке тензије и кризу.

Лајци је окупљенима рекао да то не представља вољу грађана Косова и да ће отпор бити пружен институционалним путем и на друге начине.

Полиција је саопштила да је на мирном протесту учествовао значајан број грађана и присталица опозиционих странака. 

Разграничење са Црном Гором, потписано прошле године, већ годину дана блокира политички живот на Косову.

Опозиција се противи владином предлогу, тврдећи да њиме Косово остаје без 8.000 хектара територије, и да је неприхватљиво да се демаркација обави по Уставу бивше СФРЈ из 1974. године.

Према опозицији, за разграничење треба поштовати границе утврђене после Другог светског рата.

Опозиција је протест због демаркације најавила и 1. септембра у Приштини, за када је владајућа већина најавила скупштинску седницу, у намери да верификује владин предлог о демаркацији.

Црна Гора је споразум о демаркацији усвојила још прошле године.

У последњих 20 дана Приштину су због демаркације потресла два бомбашка напада. Први је изведен гранатом из ручног бацача, када је погођена зграда скупштине, а други када је ручном бомбом нападнута зграда јавног сервиса РТК.

У тим нападима није било повређених.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи