Зобеница примио посланицу немачког Бундестага

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница примио је посланицу немачког Бундестага и чланицу парламентарне групе за сарадњу са југоисточном Европом, Ирис Еберл.

Том приликом је речено да ће Савезна република Немачка и даље пружати снажну подршку Србији на путу ка Европској унији, а подршка је најављена и започетим реформама у Војводини, као и пројектима из области културе које је кандидовао Град Нови Сад.

Зобеница је високу гошћу из Немачке обавестио да су након убедљиве победе Српске Напредне странке на последњим изборима, променом власти у Војводини, створени услови за преко потребне реформе, напредак и просперитет северне српске покрајине.

Потпредседник Скупштине АП Војводине је у разговору са Ирис Еберл оценио да у претходна два мандата покрајинске власти, у Војводини није урађено ништа капитално, као и да је корупција била на веома високом нивоу.

"Одлучни смо у намери да прекинемо такву лошу праксу. Циљ нам је да у наредном периоду, заједнички са Владом Републике Србије, реализујемо четири велика пројекта у Војводини и на томе већ увелико радимо. У питању су - изградња новог Клиничког центра у Новом Саду, нове зграде Јавног сервиса Војводине, изградња аутопута од Новог Сада до Руме, кроз Фрушку гору, као једног од најбитнијих коридора у земљи, и изградња такозване банатске магистрале, од Ковина до граничног прелаза Ђала“, рекао је Зобеница.

Говорећи о раду Скупштине АП Војводине, потпредседник Скупштине АП Војводине је рекао да у њој постоји културан и цивилизован начин диксусије, расправе и размене мишљења. Упркос убедљивој већини коју има у покрајинској Скупšтини, СНС је показала висок ниво одговорности према својим коалиционим партнерима и подржала избор Иштвана Пастора за председника Скупштине АП Војводине, чиме је настављена традиција да представник највеће мањинске странке буде и председник покрајинске Скупштине.

Зобеница је истакао да је Скупштина АП Војводине препознатљива по својој отворености према невладином сектору, различитим иницијативама и активностима грађана које доприносе јачању демократског друштва и подсетио да је Скупштина АП Војводине 2008. године донела Резолуцију којом се скида колективна одговорност са немачког народа за дешавања током Другог светског рата на подручју Војводине.

"Ми смо отишли корак даље. Наиме, у наредном периоду очекује нас реализација онога што је договорено у разговору између премијера Србије и Немачке, Александра Вучића и Ангеле Меркел, а то је изградња споменика жртвама Немачке нације који су страдали у дешавањима након завршетка другог светског рата на нашим просторима. Тај споменик ће бити изграђен у Темерину, као знак узајамне подршке и поштовања између Србије и Немачке, најавио је потпредседник Скупштине АП Војводине.

Зобеница је такође затражио подршку Немачке кандидатури Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, као и за кандидатуру Новог Сада за Омладинску престоницу европе 2018. године.

Ирис Еберл се захвалила Зобеници на напорима који се чине на плану јачања узајамне подршке и обећала подршку Немачке како покрајинској тако и градској власти, посебно у напорима и лобирању за добијање титуле европске престонице културе и Омладинске престонице Европе.

Састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, председник скупштинског Одбора за европске интеграције и међународну сарадњу Дмитар Станишић, чланица Градског већа Града Новог Сада Мира Раденовић, као и директор "Korad Adenauer Fondacije" - огранак у Београду, Норберт Дикман.

Обраћајући се новинарима уочи почетка састанка Зобеница је изразио задовољство због чињенице да је по први пут у историји гост Скупштине АП Војводине један посланик немачког Бундестага и због тога што има прилику да из прве руке чује добре примере политичке праксе у парламенту Немачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи