Вучић: Медаље из Рија плод труда спортиста и приступа државе

Премијер Александар Вучић изјавио је да му је жао што хрватски званичници неће да сагледају чињенице и погледају истини у очи, и поручио да ће се од данас чланови Владе Србије уздржавати од било каквих реакција на изјаве које долазе из Хрватске на рачун Србије. Вучић је рекао и да ће награде српским олимпијцима бити исплаћене до петка. Честитао је освајачима медаља у Рију и нагласио да је то плод њиховог талента и труда, али и системског приступа државе.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће се чланови Владе уздржавати од реакција из Хрватске "не зато што смо их се уплашили, већ зато што желимо да престану са политиком у којој хоће Хрватску и Србију да представе као две недорасле и незреле државе које играју пингпонг".

Навео је да му је жао што званичници Хрватске неће да се одрекну те врсте фашистичке прошлости, која је испољена у њиховим коментарима на годишњице страдања Срба.

"Не тражимо да кажу да је то био геноцид, иако јесте, већ само да изразе саучешће и кајање породицама жртава, а не да осуђују у својим изјавама унуке жртава, а величају деде џелате", рекао је Вучић.

Политика регионалног мира и стабилности и заšштита суверенитета су заштитни знак политике Владе Србије, рекао је премијер.

"Наставићемо да негујемо добросуседске односе политиком пуног очувања мира и стабилности на целој српској територији, али и са политиком очувања пуног суверенитета и интегритета наше државе", рекао је премијер.

Вучић је рекао да су сви били сведоци бруталних напада на Србију и организованих напада у различитим међународним форумима и институцијама, које је Хрватска водила против Србије.

"А ми смо увек говорили истину и ниједне речи се не одричемо. Говорили смо о страдању у Градини, Јадовну, Јасеновцу, о 'Олуји', свим српским стратиштима...", рекао је Вучић.

Рекао је да Србија стоји иза сваке речи и да ће то чинити и у будућности.

Цитирајући изјаву хрватског министра Мире Ковача о његовом говору у Градини, Вучић је упитао шта је то неистинито рекао, те истакао да није говорио у метафорама, јер се све оно о чему је причао Србима заиста и догодило.

"То нису никакве метафоре, нажалост, а волео бих да јесу, то су чињенице и стварне ствари које су се догађале за време усташке владавине. Ни о каквим метафорама нисам говорио, није било пренесеног значења, већ чињеница", подвукао је премијер.

Нагласио је да ће Влада Србије са представницима других земаља, посебно наводећи Албанију и Босну и Херцеговину, зидати и градити, упркос бројним и нагомиланим проблемима, регионалну стабилност.

Вучић је нагласио да није реаговао на личне увреде које су кандидати за премијера Хрватске износили у дуелу, пожелевши им пуно успеха у изборној трци, али је и приметио да Србија данас има већи раст од Хрватске и да ће у будућности брже напредовати.

"Желимо да такав тренд наставимо и у будућности, али уједно тежимо на сарадњи са Хрватском, јер ако у Хрватској буду боље живели, уверен сам да ће грађани Србије имати користи од тога", поручио је премијер.

"У септембру или октобру разговори о повећању плата"

Вучић је навео да има простора за повећање плата у јавном сектору и да ће Влада Србије у септембру или октобру кренути у разговоре са ММФ-ом о том повећању.

За колико процената већу месечну зараду могу да очекују запослени у јавном сектору, премијер није могао да прецизира, али је рекао да верује да ће бити у већем проценту него што је било претходно повећање.

"А ни прошли пут повећање није било мало", рекао је Вучић.

Истакао је да Влада има простора, а како је навео, верује да за то има и снаге.

У том смислу он је рекао да је последњи фискални резултат након осам месеци, што је, приметио је, две трећине године, буџет у суфициту од преко 20 милијарди динара.

"Имамо суфицит након 12 месеци. То су две трећине године, а на крају године ћемо вероватно имати за најмање 95 до 100 милијарди динара бољи резултат од онога што је предвиђено као добар резултат и што је договорено са ММФ-ом", објаснио је премијер.

Рекао је да ће неки рећи и "зашто се хвалимо и слушамо то, неки не живе боље", али неки, приметио је, и живе боље.

Примера ради, рекао је Вучић, просечна плата је 3,9 одсто већа у јуну.

Министарски тим за ИТ сектор

Влада Србије ће оформити министарски тим на чије чело ће бити предложена министарка Ана Брнабић, а који ће се бавити искључиво ИТ сектором како би се извоз у тој области повећао са 410 милиона евра на више од две милијарде у року од две године, поручио је премијер.

Вучић је, на конференцији за медије, рекао да Србија од 2007. има најнижу стопу незапослености, односно да је пала први пут испод 16 одсто.

"Томе је допринео не само раст економије, већ и бољи рад инспектора за рад, који су са сивог и црног сектора успели да га уведу у легалне токове. Томе је допринело и пријављивање сезонских радника", рекао је Вучић.

Према његовим речима, стопа запослености је повећана за 3,2 процентна поена у односу на претходни квартал и на исти квартал прошле године.

"То ће се повећати у октобру на испод 17 одсто и верујемо да стопа незапослености у Србији неће прелазити тих 17 одсто", рекао је Вучић.

Додао је да је циљ Владе Србије да после четири године мандата просечна стопа незапослености буде на нивоу земаља Европске уније – 11,5 одсто.

"Верујем да ћемо то успети да остваримо", рекао је Вучић.

Навео је да очекује да ће договор о повећању минималне цене рада бити постигнут.

"Прелиминарне разговоре око минималне цене рада већ смо обавили", рекао је премијер.

Вучић је рекао да се нада да ће договор са послодавцима бити постигнут, те да најмање плате могу да буду веће бар за око 1.000 динара.

"То значи да ће најсиромашнији, који најтеже живе, добити неку врсту 13. плате. А то су људи који се најмање жале и кукају, а вредно раде", истакао је Вучић.

Рекао је да очекује договор и са синдикатима, и захвалио се на коректности.

"Ови помаци су од великог значаја", рекао је премијер.

Вучић: Алал вера, мајстори; бежите, олоши

Премијер је честитао српским освајачима медаља на Летњим олимпијским играма у Бразилу и нагласио да је то плод њиховог талента и труда, али и системског приступа државе.

„Честитам спортистима, јер су своју земљу представљали на најбољи могући начин“, подвукао је он и најавио да ће им новчане награде од државе, као што је обећано, бити исплаћене до петка, у укупној висини од нешто више од три милиона евра.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да, за разлику од оних који желе те успехе да представљају као своје резултате, он то не жели да чини и зато није присуствовао спортским манифестацијама, па неће присуствовати ни масовним дочецима, пошто неће да се кити туђим перјем.

Нагласио је да није случано погодио број медаља, подсетивши да је на три конференције за штампу говорио да ће наши спортисти освојити осам медаља.

"„Било је осам јер знамо шта смо очекивали, колике су могућности спортиста, али и шта је држава урадила. Спреман сам да прихватим озбиљну дебату ван спорта и моја обавеза је да кажем колико је Србија уложила новца"“, нагласио је Вучић.

Истакао је да није разумео зашто су, када није било медаља, председника Србије Томислава Николића оптуживали да је баксуз, а њега као шефа Владе зато што није давао паре.

"Не мислим да се правдам разном олошу. Хоћу да уђем у озбиљну дебату. Разноврсном олошу из различитих сфера друштвеног живота, којем сметају људи који нису патолошки острашћени“", поручио је Вучић извинивши се Давору Штефанеку и Ивани Шпановић што су морали да трпе ту "олош".

„"За нас су сви спортисти исти. Нећемо да правимо разлику између Давора и Иване или било ког другог. Алал вера, шампиони, мајстори. Хвала на медаљама“", нагласио је он додајући да спортисти имају право да кажу шта желе и шта мисле.

Вучић је навео да је од 2000. године Србија освојила 201 медаљу на Олимпијским играма, а у последње две године 84 медаље.

"Да ли ви мислите да је то случајно?", упитао је Вучић.

Навео је да ће више од три милиона евра бити исплаћено олимпијцима са медаљама и то до петка, што до сада никада није био случај.

Вучић је рекао и да је држава преко Олимпијског комитета издвојила више од осам милиона евра за припреме олимпијаца.

"То је онолико колико држава може. Можда може и више, али ми реците одакле, али да ми после не кажете да подржавате штрајкаче", рекао је Вучић и нагласио да верује да ће Србија на Олимпијским играма у Токију 2020. године освојити 15 медаља, јер ће бити припремљена за то.

Истакао је да Србија сада има најбоље услове у региону Западног Балкана и да у то нема сумње.

Вучић је прецизирао да ће Србија за златну медаљу издвојити 40.000 до 45.000 евра, за сребрну и бронзану медаљу од 30.000 до 35.000 евра, али и подсетио да држава издваја и 166.000 динара на месечном нивоу за националне пензије.

Вучић је рекао да је уведен систем да један човек може да обавља само једну функцију у спорту и да верује да се то, уз један изузетак, дословно спроводи.

Такође, ниједан савез или клуб не може да добије више од 20 одсто, а данас се финансирају мали спортови и локалне самоуправе морају да улажу више у спорт, а не само у фудбал, што је раније служило за малверзације.

"Увели смо и то да висина чланарине за малолетне спортисте не може да буде већа од десет одсто просечне зараде у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да постоји фалинка у систему спорта за коју, каже, није крив министар спорта, већ он лично и Влада, а то је чињеница да нико није за приватизацију у спорту.

"Од када сам премијер, све награде су исплаћене за врхунски спорт у рекордном року од седам дана. Није то питање односа према спорту, већ поштовања према грађанима Србије. Када се да налог трезору, све се уплаћује у једном дану, а то је јер имамо добро стање јавних финансија", објаснио је Вучић.

Подсетио је да су награде за индивидуалне спортисте увећане за 10.000 евра, а за колективни спорт 5.000 евра.

Спортским савезима Влада је исплатила новац, што је системска ствар, већ у јануару, што до сада никада није био случај.

Средства које спортисти добијају од Олимпијског комитета су наша средства, подсетио је он додајући да држава финансира савезе и репрезентацију, а не клубове.

С тим у вези је поменуо да је лаж да се угасио КК Војводина, додајући да се угасио клуб који је служио за прање новца једне политичке странке, чији су функционери формирали клуб, а чија партија је владала Војводином 16 година.

Вучић: Не дам да вређате Андрију, Ивану и Давора 

Хоћу у сваком тренутку да заштитим државу и Владу тамо где није крива, ма како то не било популарно, и нећу да дозволим неморалним и нечасним људима да вређају наше најбоље спортисте само зато што мисле другачије од њих", рекао је премијер Александар Вучић.

"Свако ко је Андрији Прлаиновићу рекао 'злато у блато' је 'олош елита'", поручио је Вучић одговарајући на критике да је у својим изјава увредио управо тог ватерполисту.

"То што сте можда сматрали увредама, објаснио је, није се односило ни на једног спортисту, већ, како је навео, на Пајтића и друге који су говорили да су олимпијци, "упркос нама, освојили толике медаље".

"Три пута сам рекао да ће бити осам медаља, а када се све завршило, рекли су да је то утеха за бедни народ", приметио је Вучић и запитао да ли се исто тако говори да су америчке медаље утеха због расних нереда, да су британске замена и утеха за Брегзит...

"О чему се овде ради, каква црна утеха?! Србија је све успешнија, са све више победничког, него губитничког менталитета", рекао је премијер.

Он је, "обраћајући" се Андрији Прлаиновићу, рекао: "Свака част, Андрија, капа доле, ти си геније, један од најбољих спортиста свих времена, не морам у свему с тобом да се слажем, али ћу то на цивилизован начин изнети."

"Али да прихватим да онај олош који по цео дан само соли памет и вређа наше најистакнутије спортисте, јер не прихватају да мисле исто као они, најбруталнијим личним увредама, па мисле да имају право, ми смо ти који су елита... А у чему сте елита, у нераду и мржњи...?"

Они су, каже, навијали против ове земље, јер су мислили да је то њихова шанса да покажу да је држава неуспешна, а када су наши спортисти успели, онда су покушали да докажу да држава није заслужна.

Премијер је поручио и да нема боље речи за све који су лоше говорили о српским спортистима, људима који су Србији на Олимпијским играма донели медаље, те да такве може само да назове олошем и бедницима.

"Олошем, бедницима и јадницима сам назвао све оне који су тако назвали наше спортисте. А то су слабе и недовољно снажне речи", рекао је Вучић на конференцији за новинаре и истакао да је једини у овој земљи који има петљу да "попу каже да је поп", и да том олошу каже шта је.

Вучић је на опаску да је "олош" прејак израз потражио савет којим изразом да га замени, а затим прихватио сугестију да то буде "нечасни и неморални људи", којима ће, додао је, бити спреман увек да одговори.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи