Полемика Дачића и Љајића о Милошевићу

Изгледа да је полемика о томе да ли пресуда Радовану Караџићу рехабилитује Слободана Милошевића и да ли му треба подићи споменик, како је затражио део СПС-а а подржао Ивица Дачић, замрла само на кратко. Председник Владе Србије тада је рекао да му на памет не пада да се враћа у деведесете и да размишља само о будућности. Данас, опет о истој теми, полемишу двојица потпредседника.

У пар дана, колико се недавно водила расправа о рехабилитацији и споменику Слободану Милошевићу, чули су се опречни ставови чланова Владе - од подршке идеји до опаске да прошлост треба оставити историчарима. Расправа у јавности је убрзо прекинута. На оне који су је покренули, каже министар Ивица Дачић, премијер се није љутио.

"Он нас није критиковао...", рекао је Ивица Дачић.

Пресуда Хашког трибунала, сматра, добра је за Србију. Како каже, последњих дана критике трпи од оних који живе на Милошевићу, и оних који су у непрекидној кампањи.

"Странка Расима Љајића такође то говори, сви се они крију иза Вучића. То би било исто као када бих обновио свој захтев из 2000. за смену Љајића јер је у читуљи Алији Изетбеговићу рекао 'драги председниче'. Мој председник је барем био Милошевић", навео је Дачић, који је и први потпредседник владе.

Расим Љајић, такође један од потпредседника Владе, одговара да је реч о најприземнијим оптужбама и да никада није крио да је кратко био члан СДА, странке Алије Изетбеговића. И тада и сада, каже, борио се против национализма.

"Ми нисмо спомињали Дачића, ни било кога, већ смо говорили о тој политици. Сви знају да сам био део ДОС-а која се борила против Милошевића, поносан сам на тај део свог политичког ангажмана јер смо срушили недемократски режим, никада се тога нећу одрећи. Жао ми је што се неко нашао повређен", рекао је Љајић.

Полемика о рехабилитацији бившег председника Србије и СРЈ покренута је једним тумачењем пресуде Радовану Караџићу, које, наводно, баца светлост на његову одговорност за догађаје деведесетих, упркос ставовима правника, да на основу те пресуде не може да се утврђује одговорност Слободана Милошевића.

И раније је Расим Љајић изјавио да није имао никакву намеру да полемише са Дачићем, већ да су он и његова странка само изнели свој став о подизању споменика Милошевићу.

"Ми смо се само успротивили иницијативи да се Милошевић рехабилитује. Борио сам се против Слободана Милошевића и био сам члан ДОС-а. Колико год да сам допринео његовом паду, на то сам веома поносан. Ја не морам да будем у Влади, ако је цена подршка Милошевићу", рекао је Љајић за Блиц.

На то је Дачић поручио Љајићу да измишља тему, јер, тврди, "од њега нико, па ни шеф српске дипломатије, није тражио подршку нити рехабилитацију Слободана Милошевића".

"Он, као ни његова странка, ниједном речју нису поменули тему о којој говорим, а то је чињеница да Слободан Милошевић ни Србија нису обухваћени пресудом Радовану Караџићу и да је у пресуди јасно речено да Србија није одговорна за ратне злочине и етничко чишћење у Босни и Херцеговини, и да Србија није део удруженог злочиначког подухвата што је у Хагу синоним за колективну одговорност државе и народа", поручио је Дачић, а саопштило је Министарство спољних послова.

То је, како је истакао, од историјског значаја за Србију и српски народ.

"Уместо да то поздраве, и његова странка је кренула у политичке нападе на наводну рехабилитацију Милошевића, што нико није ни поменуо. Уосталом, да сам хтео да од њега тражим подршку Милошевићу, ваљда бих то урадио када сам га предложио за потпредседника и министра у Влади Србије чији сам био председник 2012. године", напоменуо је Дачић.

Истакао је да је подршка Милошевићу или Алији Изетбеговићу ствар прошлости, а да он говори о будућности за коју су, каже, веома битне пресуде у Хагу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи