Напето, напетије, Београд - Загреб

Шеф хрватске диполоматије Миро Ковач каже да изјава премијера Александра Вучића којом је оптужио Хрватску за обнову усташке идеологије и поручио да Београд никада више неће допустити нову "Олују", представља наставак политике "Велике Србије" из 90 -тих. Оштра реаговања из Београда. Хрватским властима би било много боље да се одрекну усташке прошлости и погну главу пред жртвама, поручује потпредседник Владе Небојша Стефановић. Ивица Дачић: Оваква Хрватска је највећа срамота ЕУ.

На Евопски дан посвећен жртвама свих тоталитарних режима хрватски шеф дипломатије поново тврди да Србија због свог понашања никада неће ући у Европску унију а изјаву српског премијера дату у Доњој Градини оцењује као хушкачку.

"Ми на такво хушкање српског народа против хрватског народа никада нећемо пристати и тражимо од њега да се коначно ослободи великосрпског размишљања, да помогне себи и своме народу и да почне живети европске вредности. Да коначно почне живети миротворство о којему он говори, а које никако да проведе у дело", рекао је Ковач.

Министар у Влади Србије Александар Вулин каже да хрватском шефу дипломатије смета то што деда српског премијера није био усташа већ усташка жртва, и што Србија и њен премијер смеју да кажу истину.

Вулин је рекао да из Ковача проговарају дубоки комплекси и још дубљи страх од истине, да није тако господин Ковач би поздравио говор државника Александра Вучића, а и заједно са њим потврдио да се Јасеновац, Јадовно, Јастребарско и "Олуја" више никада неће поновити.

"Да ли је Вучић измислио 250.000 протераних и прогнаних Срба? Да ли је Вучић измислио десетине хиљада поклане српске, јеврејске и ромске деце? Да ли је Вучић измислио усташке кољаче и њихов повратак у хрватску политику", навео је Вулин.

Реагују и два потпредседника српске Владе.

"Оваква Хрватска је данас највећа срамота ЕУ. Они који су клали и убијали Србе у концентрационим логорима траже извињење од својих жртава. Хрватској и Ковачу очигледно смета када Србија и њен премијер јасно кажу да неће дозволити поновни геноцид и етничко чишћење нашег народа, да нећемо дозволити рехабилитацију фашистичке усташке НДХ и ослобађање злочинаца из последњег рата", рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Министар Небојша Стефановић каже да је потпуно невероватно да било који представник хрватске власти на било који начин брани, оправдава или релативизује ове монструозне злочине који су почињени над српским народом.

"Још више забрињава што им сметају речи Александра Вучића да Србија више никада неће дозволити да се Срби истребљују, бацају у јаме и плаше кољача и убица", навео је Стефановић.

Из Београда поручују да неке плаши напредак и јачање Србије, јер, како се наводи, само снажна Србија може да гарантује да се злочини почињени на Србима неће поновити.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи