Ђурић: Поруке Бајдена у Приштини охрабрујуће

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су поруке потпредседника САД Џозефа Бајдена Приштини да је неопходно обезбедити формирање Заједнице српских општина, охрабрујуће, истичући да је ЗСО уједно услов без кога се не може подстаћи напредак у односима Београда и Приштине.

Бајден је током недавне посете Приштини поручио политичким лидерима на КиМ да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је упозорио, Приштина изгубити подршку САД.

"Речи које смо могли чути од потпредседника САД у Приштини свакако су охрабрујуће. Ми од Приштине очекујемо, не више речи, него дела. Мислим да је наредни период веома важан за избалансирану примену споразума и даљи напредак у нормализацији, чак бих рекао да је condicio sine qua non, услов без кога се не може подстаћи напредак тих односа, спровођење договора о Заједници српских општина", рекао је Ђурић у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Када је реч о стању у Косовској Митровици, Ђурић је рекао да је за Србију пре свега приоритет безбедност и очување стабилности у том делу Косова и Метохије и зато, како је навео, мост на Ибру неће бити отворен све до момента док не буде у потпуности завршено претварање Улице краља Петра у пешачку зону.

"Она ће у доњем делу, дакле, у делу према мосту, бити потпуно нивелисана, тако да ће саобраћај да се одвија искључиво у правцу Бошњачке махале и мешовитог села Суви До, а не према центру Северне Косовске Митровице, и - што је била једна од бојазни српског становништва на северу Косова и Метохије - дакле, тог сценарија неће бити", рекао је Ђурић.

На питање РСЕ, може ли економија у нормализацији односа Београда и Приштине да учини више него политика, Ђурић је одговорио да је веома важно да се развијају, како пословне везе, тако и оне у другим сферама живота.

"Мислим да то у значајној мери може да допринесе деескалацији тензија и јачању веза међу људима, што је кључни предуслов да и политика буде оријентисана ка будућности и изградњи далеко бољих односа него што су били у прошлости", додао је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи