Брнабић: Добри резултати омогућили мање отпуштања

Успешна фискална консолидација дала је простора влади да не мора да жури са рационализацијом запослених у јавној управи, да се ураде боље анализе, као и да отпуштања службеника буду мања, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, истичући да је кључно да у том процесу не опадне квалитет услуга грађанима.

"Све те реформе и рацинализација ће бити тимски рад. На мени је да тесно сарађујем са свим кључним министарствима која се баве рационализацијом на начин да не компромитујемо услуге које пружамо. На пример, ако спроводимо тај процес у здравству, грађани не смеју да трпе кроз лошије услуге", рекла је Брнабић за Танјуг.

Упитана да ли су добри фискални резултати оставили простор да се мање уштеда прави отпуштањем и да укупан број запослених који би остали без посла буде мањи од 75.000 колико је договорено са ММФ, одговара:

"Фискална консолидација је олакшала позицију да није било ни толико приоритетно, ни толико тражено да се иде у толика отпуштања државних службеника. То је наравно омогућило и боље анализе".

Ових дана Брнабић је, како је рекла, почела и наставља састанке тим поводом са свим релевантним министарствима, телима, са шефом Светске банке у Србији која и ради функционалне анализе јавног сектора.

"Након тих састанака видећемо шта смо урадили и шта би даље требало да радимо. Али, оно што је важно схватити јесте и да рационализација не значи само отпуштање. Имамо важне службе које имају мањак запослених, а потребна је и обука службеника", објаснила је министарка.

Говорећи и службама које имају мањак запослених, истиче пример различитих инспекција.

"Немамо довољно инспектора, а то је кључно за борбу против сиве економије. А колико год инспектора да запослите они ће бити финансијски одрживи, јер ће сами зарађивати за своје плате. Што више ту запослите људи, биће већи и приход за буџет", рекла је Брнабић.

Она је истакла да је веома важна и обука за службенике, што је, подсетила је, и премијер Александар Вучић рекао представљајући експозе.

Премијер је рекао да ће до средине мандата владе бити основана Академија за јавну управу и то ће бити централно место које ће обезбеди професионалну обуку за јавну управу како би она била бољи сервис за грађане.

"За мене лично једна од највећих ствари која је урађена у претходном периоду јесте и то што је завршена обука 3.000 државних службеника и људи у јавним предузецима да би умели да користе софтвер за издавање електронских грађевинских дозвола. Е-дозволе су једна од основих ствари за транспарентност локалне самоуправе", истакла је.

Упитана како ће третирати велики број агенција, будући да се у јавности помињало да их Србија има више од 100, док развијене европске земље имају тек десетак, каже да мора детаљно да погледа анализе и тог сегмента.

"Морамо да погледамо шта оне раде, да погледамо анализе и да видимо. Неке су основане као захтев Европске уније. Морате да нађете добар баланс између онога што тражи ММФ и што је део ЕУ интеграција. Људи који не седе у влади то често изгубе из вида. Зато морамо да видимо, ако укинемо неку агнцију шта смо довели у питање, као и  које можемо да укинемо, да их не дуплирамо", рекла је Брнабићева. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи