Мантер: САД желе стабилну Србију

Бивши амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер каже да снажно подржава интеграцију Србије у ЕУ и европске институције, као и да у односу на време када је службовао у нашој земљи види напредак у смислу посвећености владе и народа Србије да стекну потребне квалификацијe за улазак у ЕУ што је пре могуће.

Мантер, који је директор престижног Ист-вест института, истиче да су неки политички лидери док је он био амбасадор сматрали да Србија треба да иде својим путем, али да је он и тада снажно подржавао интеграцију Србије у ЕУ.

Када је реч о евентуалном негативном утицају Брегзита на ширење ЕУ и истовремено наводном интересу Русије да појача утицај у региону, Мантер каже да није упознат са спекулацијама о руском интересу, а да нико још не зна које ће бити размере референдума о изласку Британије из Уније, како ће се то догодити, нити шта ће значити за друге земље.

Наглашава да САД желе стабилну Србију и да свако ко познаје Америку зна да су спекулације о наводном америчком интересу да дестабилизује Србију смешне.

"Нестабилност је лоша, не само за Србију, већ и за регион, у ствари за читаву Европу. Због тога Америка подржава кохезију у ЕУ и солидарност у НАТО, како би ојачала сарадњу у Европи. Свако ко познаје САД зна да су спекулације да то није тако смешне", рекао је Мантер.

Подсећа да су САД доследно подржавале прореформски и проевропски курс Србије и то не важи само за владу Србије, већ и за српски народ.

"Ми смо јасно ставили до знања нашим пријатељима у ЕУ и радили конкретне пројекте кроз НАТО, на пример заједничке подухвате са Националном гардом Охаја, која је партнер Војсци Србије", каже бивши амбасадор у Србији.

Међутим, мисли да је најважнија ствар коју Американци могу да ураде да подрже аспирације Србије то да причају о српској великодушности према суседима или да понављају успешне приче о спрском бизнису.

"А да би се то догодило, Србија мора да поступа великодушно према суседима и да допусти да њен бизнис успе," указао је Мантер и додао да као пример често наводи успех Н1, на коју Срби треба да буду поносни.

"Хоћу да кажем да Америка треба да потврђује успех Србије, али да тај успех мора да дође од самих Срба", навео је Мантер.

Када је реч о региону и позицији Србије, Мантер тврди да је увек сматрао да Србија има прилику да буде лидер у региону путем "меке силе", односно тако што ће развијати своје пословне и културне везе, учествовати у политичким и дипломатским решењима у регионалним питањима и генерално себе представљати као динамичну земљу која гледа напред.

"Последњих пар деценија су очигледно биле тешке за Србију и нанеле ударац њеном имиџу, али то не мора да буде случај уколико лидери Србије, на пример, промовишу пословну сарадњу преко граница са другима у региону или ако Србија промовише иновативна решења за регионалне проблеме", додао је бивши амбасадор.

Осврнуо се и на менталитет људи у нашој земљи, наводећи да понекад постоји тенденција међу српским лидерима да кажу да су жртве, да су сви против њих и да се ствари догађају Србији, уместо да гледају како да Србија допринесе успеху других.

Међутим, примећује да је превише талентованих Срба да би ствари тако изгледале у будућности.

"Не морате да будете у ЕУ или НАТО да бисте се реформисали, допринели регионалној безбедности и просперитету и показали великодушност, по којој су Срби с правом познати", рекао је Мантер.

На питање како види Европу у светлу озбиљних изазова са којима је суочена, можда највећих од њеног почетка и чињенице да није у стању да постигне широк консензус о одговору на питања попут мигрантске кризе, тероризма и сада Брегзита, Мантер каже да је главно питање у томе "самопоуздање".

Према његовим речима, многи сада сумњају у сопствену способност да се изборе са проблемима попут миграције и тероризма и траже драстична решења, попут популистичких политичара или чак Брегзита.

"Али, нису сви проблеми са којима се суочавамо тако немогући. Ми овде, у Институту Ист-вест, верујемо да стрпљење и поверење могу много тога да учине", рекао је Мантер чији се Инситут бави налажењем начина за смањење међународних сукоба и решавање проблема који представљају претњу за безбедност и стабилност у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару