Могерини: Проширење као стратешка инвестиција Европе

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, Федерика Могерини, представила је европским лидерима окупљеним у Бриселу Глобалну стратегију ЕУ за спољну политику и безбедност, у којој се између осталог износи да је ширење ЕУ "стратешка инвестиција Европе".

У тренуцима када се преиспитује сврха и постојање Уније, и када лидери 27 земаља чланица разговарају о томе како даље унутар ЕУ, Стратегија даје јасне смернице у областима спољне политике и безбедности Европе.

У делу посвећеном проширењу ЕУ, наводи се да свака земља која поштује и промовише вредности садржане у Европским уговорима може да поднесе захтев за чланство у Унији.

Политика проширења ЕУ, заснована на стриктним, али фер условима, и у овој европској Страгији види се као незаменљиво средство за бољитак и напредак у земљама у процесу проширења и осигурава модернизацију и демократизацију у складу са приступним критеријумима.

"Веродостојна политика проширења представља стратешку инвестицију у европску безбедност и напредак, и већ је, у великој мери, допринела устостављању мира у ратом захваћеним подручјима", наводи се у Глобалној стратегији ЕУ за спољну политику и безбеност.

Шефица европске дипломатије, Федерика Могерини, наводи да у оквирима постојеће политике проширења , ЕУ, Западни Балкан и Турска већ деле заједничке изазове када су у питању миграције, енергетска сигурност, борба против тероризма и организованог криминала.

То су проблеми који могу бити решавани само заједничким радом”, наводи Могерини у тексту Стратегије ЕУ.

Када је стратегија у области проширења у питању, наводи се да ЕУ ужива посебан утицај у земљама у процесу проширења, као и да за ЕУ стртешки изазов представља промоција политичких реформи, владавине права, економског управљања и добросуседских односа на Западном Балкану и у Турској, али и истовремена сарадња у различиим областима.

”Европска политика према земљама кандидатима за чланство наставиће се на основама јасног, скриктног али и фер процеса приступања. Фокус ће бити прво на основним захтевима које чланство са собом носи, на јасним условима у области реформи, као и на оценама и сарадњи са Европском комисијом, земљама чланицама и цивилним друштвом”, наводи се у Стретегији европске споље и безбедносне политике.

У закључном делу текста Стратегије посвећеном проширењу ЕУ, стоји да подршка и сарадња ЕУ са земљама у процесу проширења мора да већ данас покаже конкретне помаке на боље.

То, како се наводи, подразумева сарадњу у области борбе против тероризма, реформу безбедносног сектора, решавање питања миграција, изградња инфраструктуре, рад на питањима из области енергетике и климе и пробубљавање међуљудских контаката.

Истовремено, нова Стратегија ЕУ подразумева и преусмеравање дела ЕУ помоћи земаљама у процесу проширења, а у циљу јасног побољшања живота грађана, износи се у тексту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару