Црнобрња: Брегзит би продужио чекање Србијe на ЕУ

Председник Европског покрета у Србији Михајло Црнобрња каже за РТС да ће, уколико Велика Британија изађе из ЕУ, доћи до нарушавања конструкције ЕУ. Додаје да је улазак у ЕУ врло прецизно уређен али да нема дефинисаног изласка.

Михајло Црнобрња рекао је у Дневнику РТС-а да је референдум у Британији историјски тренутак.

"Моја прогноза је 52 према 48 у корист останка. Штампа у Великој Британији пише да је врло тесно и да има 10 одсто неодлучних. Последица ће бити и у једном и у другом случају, ово што се дешава са референдумом је један историјски тренутак који су Британци сами изазвали и биће дугорочних последица и у једном и у другом случају", каже Црнобрња.

Додаје да ће, уколико Велика Британија изађе из ЕУ, доћи до нарушавања конструкције ЕУ.

"Што је занимљиво, улазак у ЕУ је врло прецизно уређен, тачно се зна како се приступа, али нема дефинисаног изласка. Процедура не постоји већ само један члан који каже да је ЕУ заједница из које се може изаћи", истиче Михајло Црнобрња.

Каже да ће економски шок евентуалног изласка из ЕУ бите велики.

"То не бих покушавао да кватификујем. Немци су проценили да би за једну годину изгубили око 48 милијарди евра због смањивања трговине јер изласком из ЕУ Британија губи све привилегије које има из система заједничког тржишта", додаје Црнобрња.

Истиче да из ове ситуације ни ЕУ ни Велика Британија неће изаћи као победници.

"Биће губитници на кратак рок и показаће се да је ЕУ солиднија и да ће пре да се опорави него Британија", сматра Црнобрња.

Истиче да би овај енглески корак могао да има своје следбенике.

"Грегзит је другачији, ту се ради да ли ће ЕУ да се реши Грчке. Енглези су најмекши у ЕУ, успели су да избоксују много привлегија и није им довољно. Британци не излазе из ЕУ из економских разлога", каже Црнобрња.

Каже да би евентиуални излазак Велике Британије из ЕУ утицао и на Србију.

"Утицај на нас би био двострук. Ако буде падала привреда ЕУ, то ће утицати и на нас, осетио би то наш извоз, а и продужило би се и време чекања у чекаоници. Ми смо предодређени за дуго чекања, а ако дође до Брегзита биће још дуже", закључује Црнобрња.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару